Залужний заявив, що Росія готує новий наступ і може знову піти на Київ

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав інтервʼю американському виданню The Economist.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав інтервʼю американському виданню The Economist. Цитуємо основні заяви.

Коли очікувати новий масштабний наступ

- Одне із головних завдань армії  - створити резерви та підготуватися до війни, яка може відбутися у лютому, у кращому випадку в березні, у гіршому - наприкінці січня. Вона може розпочатися не з Донбасу, а у бік Києва, з боку Білорусі, не виключаю і південного напрямку. Ми зробили всі розрахунки - скільки нам потрібно танків, артилерії тощо. Це те, на чому наразі всім потрібно зосередитись. Хай пробачать мені солдати в окопах, нині важливіше зосередитися на накопиченні ресурсів до більш затяжних та важких боїв, які можуть розпочатися наступного року.

Наступне завдання, яке у нас є, це насамперед утримати цей рубіж і більше не втрачати позицій. Це дуже важливо. Тому що я знаю, що звільнити його в десять-п'ятнадцять разів важче, ніж здати. Тож наше завдання нині – утриматися.

Про потенціал російської армії

- Завдання противника сьогодні – виснажити Збройні сили України. Тому, як і під час Другої світової війни, я не сумніваюся, найімовірніше, десь за Уралом готують нові ресурси. Готуються на 100%.  Але це будуть уже не ті ресурси, які могли б бути за два роки перемир'я. Цього не буде. Бойовий потенціал буде дуже і дуже низьким, навіть якщо він набере до армії ще мільйон людей, щоб кидати трупи, як це зробив Жуков, це не принесе бажаного результату у будь-якому разі.

Про кризу в енергетиці

- На мою особисту думку, я не фахівець із енергетики, але мені здається, що ми на межі. Ми балансуємо на тонкій межі. І якщо (електромережа) буде зруйнована… ось тоді солдатські дружини та діти почнуть замерзати.

Про мобілізацію українців

- Ми вже проводимо її в тому вигляді, в якому вона є. У нас достатньо людей, і я чітко бачу, що я маю. Я маю достатньо. Мені не потрібно ще сотні тисяч. Нам потрібні танки, нам потрібні БТРи, БМП. І нам потрібні боєприпаси.

Чому HIMARS перестали бути ефективними

- Вони пішли на відстань, недосяжну для HIMARS. А у нас немає нічого далекобійного.

Я знаю, що можу перемогти цього ворога. Але мені потрібні ресурси. Мені потрібно 300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць. Тоді, думаю, цілком реально вийти на рубежі 23 лютого. Але я не можу цього зробити з двома бригадами. Я отримую те, що отримую, але менше, ніж мені потрібно. З наявними ресурсами я не можу проводити нових великих операцій, хоча ми наразі працюємо над однією. Вона на підході, але ви її ще не бачите.

Про росіян і царя

- Російська мобілізація спрацювала. Неправда, що їхні проблеми настільки жахливі, що ці люди не боротимуться. Вони будуть. Цар наказав їм йти на війну, і вони йдуть на війну. Я вивчав історію двох чеченських воєн - там було те саме. Вони можуть бути не так добре оснащені, але все одно становлять для нас проблему. За нашими оцінками, у них є резерв у 1,2–1,5 млн людей… Росіяни готують приблизно 200 000 свіжих солдатів.