Олена Зеленська та Бріжит Макрон провели годинну зустріч у Парижі (оновлено)

Перша леді Франції обрала вбрання від Louis Vuitton, а перша леді України - від Litkovska.

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Олена Зеленська та Бріжит Макрон провели годинну зустріч у Єлисейському палаці в Парижі. Про це у понеділок, 12 грудня, повідомив французький новинний телеканал TF1info. За даними французьких журналістів, це третя зустріч перших леді Франції та України. Бріжит Макрон обрала для неї вбрання від Louis Vuitton, а Олена Зеленська - брючний костюм Litkovska.

- Перша леді Франції Бріжит Макрон – одна з тих, кого маю честь називати не лише колегою, а й подругою… І сьогоднішній свій візит до Франції розпочала із зустрічі з пані Макрон – у продовження нашої співпраці та дружби… Пані Макрон із захопленням розповідала про українських жінок. Під час зустрічі з українками вона відчула, що це неймовірні люди з неймовірною енергією, - написала Олена Зеленська у фейсбуці.

За словами дружини президента, разом з Бріжит Макрон вони відвідають паризьку школи, у якій навчаються українські діти з родин тимчасових переселенців. Завтра на спеціальному вечорі за підтримки французької спільноти презентують Фундацію Олени Зеленської для надання гуманітарної допомоги Україні, відбудови лікарень і шкіл.

Перша леді України нагадала, що Бріжит Макрон зустрічала українських дітей з онкологією з літака, коли їх евакуювали з України у перші дні російського нападу. Фундація дружини французького президента зробила великий внесок у відбудову української медицини. Париж став першим французьким містом, де розпочалося офіційне вивчення української мови у школах. 

Олена Зеленська приїхала до Франції разом з прем‘єр-міністром України Денисом Шмигалем. Про спільний візит глава уряду повідомив вранці у своєму телеграм-каналі. 13 грудня у Парижі відбудеться міжнародна конференція на підтримку України, її ініціював президент Емманюель Макрон. Ведучий Сиріл Віг'є повідомив у своєму твітері, що перша леді України Олена Зеленська дала інтерв'ю в Парижі для французьких телеканалів TV5MONDE та LCP.

Перша зустріч Бріжит Макрон та Олени Зеленської відбулася у червні 2019 року, друга - у квітні 2021-го. Наприкінці листопада Олена Зеленська відвідала Лондон, де зустрілася з королем Чарльзом ІІІ, королевою-консортом Каміллою та дружиною прем'єр-міністра Великобританії Ріші Сунака Акшатою Мурті.