ЧС-2022: Марокко потрапляє в історію, а Португалія з Роналду їдуть додому

Поєдинок Марокко-Португалія подарував неймовірну сенсацію – африканська команда перемогла з рахунком 1:0.

REUTERS

Третій матч четверфіналу Чемпіонату світу з футболу в Катарі представлявся найпередбачуванішим на цьому етапі. Зоряна Португалія (нехай і з Роналду на лавки) проти міцної, але все ж таки не настільки відомої команди Марокко.

«Атлаські леви» переписали історію футболу цього вечора. Підопічні Валіда Реграги увійшли до четвірки найсильніших команд світу, при цьому навіть не пропустили на цьому ЧС жодного гола від своїх суперників. А суперники у марокканців були грізні - Канада, Бельгія, Хорватія, Іспанія і Португалія.

Хоч би як склався півфінал, а цей результат Марокко вже історичний.

Дилема Сантуша, обставини Реграги

Тренер португальської збірної Фернанду Сантуш чомусь не став наслідувати стару добру традицію «переможний склад на наступний матч не змінюють». Найдосвідченіший тренер вніс зміни до центру поля – замість Вільяма Карвалью коуч поставив Рубена Невеша. А Отавіо та Бернарду Сілву переставив місцями. Навіщо? Сказати складно. Ймовірно, португалець вважав, що в цій грі доведеться більше атакувати, а не захищатись, тому краще ставити саме Невеша. І Сантуш мав рацію – атакувати справді довелося багато. В іншому вийшли ті ж люди, що кілька днів тому громили Швейцарію.

Кріштіану Роналду залишився на лаві запасних, а разом з ним і Рафа Леау, Жоау Маріу і навіть Жоао Канселу, що знаходиться у чудовій формі. Залишати гравців такого калібру на лавці для португальців нормальне явище – зірок у складі значно більше, ніж місць, доводиться робити вибір.

Валід Реграгі вніс дві зміни до складу порівняно з переможним матчем із Іспанією, але це було вимушено. Замість Мазрауї зліва вийшов Яхья Аттітат-Аллах, а в центрі замість Агуерда вийшов Жавад Ель-Ямік. Агуерд та Мазрауї пропустили матч через пошкодження. Перед матчем був під питанням і Хакімі, але він вийшов із перших хвилин. Здавалося, що ці втрати для марокканців можуть бути непоправними. Але насправді всі відіграли надійно. А Аттітат-Аллах навіть зумів записати на свій рахунок результативну передачу, яка стала доленосною у цій зустрічі.

Ціна помилки – виліт

У першому таймі збірна Португалії контролювала м'яч упродовж 66% ігрового часу. Але якоїсь відчутної переваги команді Сантуша не дало. Марокканці навіть частіше били за такого розкладу – 7 ударів проти 5.

Вже на 4 хвилині матчу португальці зуміли створити гострий момент: після подачі зі штрафного з правого флангу Жоао Феліш виявився найшвидшим і спробував замкнути навіс, але Яссін Бону зіграв надійно. Далі марокканці переважно відповідали контратаками. На 31-й хвилині знову дуже гостро пробив Феліш, цього разу з-за меж штрафного майданчика. М'яч дуже небезпечно зрізався в лівий верхній кут, але пройшов повз ворота.

Фатальним для португальців стала 42-а хвилина. Аттітат-Аллах з лівого флангу здійснив навіс у штрафний майданчик по дуже високій дузі, м'яч летів досить повільно. Юсеф Ен-Несірі вистрибнув і пробив головою, ні Рубен Діаш, ні Діогу Кошта завадити марокканцю забити не змогли. Діаш швидше навіть завадив своєму воротареві вибити м'яч, ставши між ним та Ен-Несірі в момент удару, що не дозволило голкіперу скоротити дистанцію та дістати м'яч руками.

У перерві Фернанду Сантуш зрозумів, що на полі не вистачає людей, здатних взяти м'яч і потягнути його вперед та взагалі проявити лідерські якості. Отут і вийшли на поле Кріштіану Роналду та Жоао Канселу. Останній змінив Рафу Геррейро, що було цілком природним, того до ладу не було видно в першому таймі. А Кріштіану вийшов замість Рубена Невіша. Через що Роналду фактично не мав фіксованої позиції на полі. Він був чимось подібним до вільного творця, який регулярно змінює позиції. Задум у Сантуша був непоганий - тренер сподівався, що це внесе хаос в оборонні порядки марокканців. Португалець очікував, що на Кріштіану виділять персонального захисника, той за ним висмикуватиметься по всьому периметру поля і з'являться вільні зони.

Але Валід Реграгі розкусив задум свого візаві – марокканці грали в зонну оборону, де кожен гравець відповідає за довірену йому ділянку поля, без висмикування на окремі персоналії.

Сантуш це побачив і зробив ще одну подвійну заміну на 69 хвилині. Вийшли Рафа Леау та Вітінья. Тренер португальців продовжив додавати до атакуючої потужності. Результат був в наявності - 80 на 20 за володінням м'ячем на користь португальців. Вдалося створити ще пару моментів біля воріт Яссіна Бону, але їм також бракувало гостроти. Була нагода забити у Кріштіану Роналду, але той не зумів переграти марокканського воротаря. А ще Роналду робив чудову знижку на Жоао Фелікса, той чудово пробивав з лівої з-за меж штрафного майданчика, але Бону врятував. Як португальці не тиснули, але створити щось по-справжньому небезпечне через позицію центрального нападаючого біля воріт «атлаських левів» їм не вдавалося, звідси і вийшли по парі небезпечних моментів від флангових нападників Фелікса та Фернандеша. Марокканці змусили португальців більше грати через краї, а вони в них не такі вже й страшні. Тактично Валід Реграгі повністю переграв свого досвідченішого візаві.

Хто творець винуватець марокканської казки?

Здавалося б, що очікується від 47-річного марокканського тренера з безглуздим прізвиськом «голова авокадо»? Резюме Валіда Реграгі виглядає максимально непомітно. Жодного великого клубу, жодної гучної перемоги.

Валід Реграгі зі свого колишнього місця роботи, «Відада», довірив до збірної місця трьом виконавцям – Аттітату-Аллаху, Тагнауті та Жабрану. Решта дійових осіб у команді – це представники таких європейських клубів як «Севілья», «Челсі», «ПСЖ», «Фіорентина», «Бешикташ», «Вальядолід», «Сампдорія». Гравців із зірковим статусом двоє – Ашраф Хакімі, Хакім Зієш, статусом трохи нижче ще двоє – Яссін Бону та Юссеф Ен-Несірі.

В іншому Марокко - досить рівна, роботяща команда з прекрасною атмосферою всередині роздягальні. Судіть самі, після завершення матчу Яссін Бону отримав нагороду найкращого гравця матчу, той узяв і віддав нагороду Ен-Несірі, який забив переможний гол, бо вважає, що саме він був найкращим у цій грі.

Ще один фактор успіху марокканців – підтримка уболівальників. Марокканців до Катару приїхало дуже багато, та й місцеві вболівальники на боці «атлаських левів», оскільки це єдина мусульманська команда, що залишилася на турнірі.

Команді вдалося вийти із групи з першого місця, де їй довелося грати з віце-чемпіоном світу Хорватією, Бельгією та Канадою. У плей-офф вже впоралися з Іспанією в серії пенальті та пройшли Португалію. На шляху до фіналу збірна Франції – це протистояння обіцяє бути шалено інтригуючим.

Португальський підсумок сумний

Збірна Португалії хоч і мала непогані шанси на вихід у півфінал, але безславно покинула турнір. Для головної зірки команди – Кріштіану Роналду ЧС у Катарі став неуспішним. Та й загалом варто визнати, що ЧС – це не турнір Кріштіану. За свою кар'єру легендарний гравець провів на Мундіалях аж 22 матчі, зіграв на 5 різних турнірах, але забив скромних 8 голів та віддав лише 2 гольові передачі.

Матчі плей-офф ЧС для Роналду взагалі стали прокляттям, у всіх восьми іграх цієї стадії він не зумів забити ні голу - 570 проведених хвилин на полі в плей-офф для нього завершилися безрезультативно. При тому, що 27 разів він бив по воротах суперників. Найкращий результат Португалії з Роналду на ЧС - це четверте місце 2006 року, коли Кріштіану був ще зовсім молодий і в команді грали ще культові Фігу, Деку та інші.

Сльози Кріштіану після закінчення матчу у підтрибунному приміщенні зрозуміти можна. Для нього це кінець його історії на ЧС і він розуміє, що могло скластися набагато краще, ніж вийшло. Та й загалом кінцівка 2022 року для іменитого португальця – суцільний кошмар. Він залишився без клубу, розгубив свою ігрову форму, ще й не надто й вдало виступив у Катарі. Все пішло за його планом явно. Але попереду португальець має ще один Чемпіонат Європи. Принаймні дуже хочеться вірити в те, що кар'єра такого великого гравця не буде завершена так безславно в поразці команді-сенсації.

Для кого цей ЧС точно був останнім, так це для ветерана Пепе, який по ходу матчу взагалі зламав руку, але через біль, з переломом у руці, продовжував грати і боротися.

Майбутнє Фернанду Сантуш туманно. Він поки що не подав у відставку. І не виключено, що не буде звільнено. Сантуш для Португалії – це творець їхнього головного сучасного успіху у футболі, перемоги на Євро-2016. Дуже ймовірно, що це дозволить йому зберегти місце в команді. Його поразка Марокко – це поразка тренерська, тактична, з певною часткою невдачі. Тренерської провини в ньому мало - були відмінні задуми, в цілому хороші ідеї, свій власний прагматичний стиль. Можливо, є сенс тренера не звільняти. У португальців прекрасне покоління нових, молодих гравців, яким цілком під силу блиснути на великих стартах вже найближчим часом.