США "не заохочували” Україну завдавати ударів усередині Росії

У той же час Вашингтон не заважає Києву розвивати свій власний ударний потенціал на великій відстані.

twitter.com/secblinken

США не втручаються у процес розвитку в Україні власного бойового потенціалу для завдання ударів на великій відстані. Про це журналістам заявив у Вашингтоні міністр оборони США Ллойд Остін, передає кореспондент Укрінформу.

- Чи США працюють над тим, щоби завадити Україні розвивати свій власний ударний потенціал на великій відстані? Коротка відповідь – ні, ми цим абсолютно не займаємося, - сказав глава Пентагону у відповідь на запитання журналістів.

Заступник держсекретаря з політичних питань Вікторія Нуланд заявила CNN, що «ніхто не взяв на себе відповідальність» за удари безпілотників у Росії, але додала, що «український народ є неймовірно винахідливим; вони роблять свої власні безпілотники, повітряні та морські, які є неймовірно ефективними».

Держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що США "не заохочували і не дозволяли українцям завдавати ударів усередині Росії". Виступаючи на пресконференції з міністром оборони Ллойдом Остіном та їхніми австрійськими колегами, Блінкен сказав, що йому відомо про повідомлення про удари безпілотників по території Росії, але жодної додаткової інформації він не має.

5 і 6 грудня сталися вибухи на російських військових аеродромах у Рязані (Дягілєво), Саратові (Енгельс) і Курську. Крім того, на комбінаті «Слава» у Брянську, де зберігаються резервуари з паливом, стався підрив. Офіційно жодна сторона не взяла на себе відповідальності за це.

The New York Times із посиланням на власні джерела серед українських високопосадовців повідомив, що причиною вибухів на російських аеродромах 5 грудня (аеродром Енгельс та військова база Дягілєво) стала атака, здійснена Україною за допомогою дронів. При цьому щонайменше в одному випадку наведенням удару займалася група спецпризначенців у безпосередній близькості від цілі.