Вигоряння немає. Хто та як допомагає українським біженцям у Польщі

Кожен із волонтерів має свої мотиви, але головне, за їхніми словами, це допомога людям, які опинилися в безвихідній ситуації.

​facebook.com/nurmanov

З початку повномасштабної війни в Україні минуло вже дев'ять місяців. І досі люди продовжують їхати від обстрілів, через відсутність тепла й електрики. Звичайно, це вже не ті тисячі, які в страху залишали країну навесні. Але, як і тоді, люди розгублені, адже вони їдуть фактично у невідомість, часом не знаючи ані мови, ані де завтра ночуватимуть.

Польські волонтери невтомно допомагають українцям ще з 24 лютого. І досі продовжують чергувати на вокзалах та кордонах, допомагаючи біженцям то порадою, то добрим словом, то бутербродом з гарячим чаєм.

Хто ці люди і що ними рухає? Ми поговорили про це і про допомогу українцям із трьома волонтерами - українським віолончелістом зі Швейцарії, пенсіонером з Польщі та російським соціальним антропологом.

«Після концертів у Швейцарії поїхав на кордон допомагати»

Антон Страшнов-Пірський – віолончеліст з України, який 20 років прожив у Швейцарії, допомагає співвітчизникам з кінця вересня і збирається так чинити до кінця війни.

– Мені важливо було приїхати. Побачив одну дівчину-волонтера на вокзалі, підійшов, сказав, що теж хочу допомагати.

Раніше брав участь у благодійних концертах у Швейцарії, на яких збирали допомогу для України. На першому концерті ми зібрали 7 000 франків (близько 275,8 тис. грн), потім - 5 000 (близько 197 тис. грн), далі - 1500 (менше 60 тис.). На останньому – лише 500 франків (19,7 тис. грн). Мені стало нецікаво: така робота не приносить користі людям, а мені хотілося допомагати.

За словами Антона, людина сама отримує радість, коли робить щось добре для інших. Однак активне волонтерство вимагає повного занурення: потрібно мати достатню кількість часу і моральні сили.

- Я музикант, наразі я не маю постійної роботи: граю, коли мене запрошують. Останнім часом пів року жив у Києві, пів року - в Швейцарії. В армії я не служив, тож вирішив допомагати у гуманітарній сфері. Навіть якщо просто підкажу, куди йти, або охоронятиму людей у ​​наметі з 2-ї ночі до 8-ї ранку - це вже добре.

Окрім інших обов'язків, Антон з іншими волонтерами чергує у наметі, де можуть погрітися та випити чаю втомлені подорожні.

– Намет – дуже важлива річ для людей, які переходять кордон. Якщо нас там не буде, це буде просто прохолодне приміщення. А так намет живе. Там тепло, є чай і кава. Якщо хтось захоче спати – ми вирішуємо це питання. Складно чергувати ночами, не всі це люблять: з 6-ї до 8-ї ранку дуже хочеться спати і стає холодно. Але це випробування на глибинне волонтерство. Мені це неважко. Коли я чергую у наметі, у мене ейфорія: відчуваю свою потребу.

Також разом із іншими волонтерами Антон розвозить людей. Часом до глибокої ночі. Каже, що жодного вигоряння за 2 місяці самовідданої допомоги людям він не відчув.

– Мені складно, коли я сиджу вдома і нічого не роблю, – зізнається наш співрозмовник.

За словами Антона, є такі волонтери, які настільки цінують своє покликання, що навіть за свої кошти готові винаймати житло, аби продовжувати допомагати.

«Разважаю українських дітей з початку війни»

Яцек – громадянин Польщі. Його волонтерська робота, яку він виконує безкоштовно, – розважати дітей в «Українському домі», який відкрився після початку повномасштабної війни.

Одразу після переїзду сюди приходили мами, щоб залишити дітей під наглядом, а самим піти вирішувати свої питання - шукати роботу, оформляти документи.

Вільного часу на дітлахів Яцеку не шкода. Щодня вранці він відвідує хвору маму, а потім вирушає до малечі і проводить там по кілька годин щодня. Так він має намір робити до кінця війни.

– Дуже приємно бачити, як діти знову стають дітьми. Спершу тримали маму за руку не відпускаючи, не хотіли ні з ким розмовляти, а тепер нічого не бояться! Гомонять так, що не зупиниш! Я радий, що вони почали почувати себе у безпеці. Зрозуміли, що їм ніхто нічого поганого не скаже, не зробить. У нас вони почуваються як вдома, в Україні, – не без гордості зазначає наш співрозмовник.

На питання, чому він вирішив допомагати, Яцек відповідає, що любить дітей. А ще тому, що після Другої світової війни увесь світ допомагав Польщі, а тепер прийшла їхня черга.

- В «Українському домі» моє завдання – бути з дітьми. Ми багато граємо, а коли моя допомога не потрібна, я просто за ними доглядаю.

Під час спілкування з дітьми Яцек навчає їх польської, а заразом і сам вивчає українську.

- На жаль, я не вчив українську, тому те, що почув, те й повторюю. А ще ми вчимо польську. Я звертаюся до дітей українською – вони мають відповісти мені польською, і навпаки. Так я майже вивчив українську мову, а діти практикуються у польській! – хвалиться наш співрозмовник.

Трапляються і смішні моменти.

- Коли я даю дітям воду і пропоную їм попити «вОдички» – завжди сміються. Ще не розібрався із наголосами.

Діти на любов волонтера відповідають взаємністю. Якщо раніше батьки приводили їх до «Українського дому», щоб відлучитися у справах, то тепер багато хто приходить просто для того, щоб поспілкуватися з Яцеком.

- Нещодавно у мене був день народження. Мами з дітьми зробили мені подарунок – приготували смаколики, принесли великий торт із прапором України та серцем у квітах польського прапора, – сміється він.

З Яцеком підтримують спілкування навіть ті, хто повернувся на батьківщину. Усіх він пам'ятає, переживає за всіх.

- Один японський філософ сказав: «На землі від раю залишилися квіти та очі дітей» - мені дуже подобається цей вислів. І для мене важливі слова Ісуса: «Якщо ви не будете як діти, то не ввійдете до Царства Небесного». Тому я вчуся у дітей, – пояснив Яцек секрети любові.

На запитання про те, як заробляти на життя, якщо увесь час присвячувати волонтерству, Яцек, посміхнувшись, махнув рукою:

- Якось проживу.

«У ніч із 25 на 26 лютого вже був на польсько-українському кордоні»

Георгій Нурманов мешкає у Варшаві вже 10 років. Сюди він приїхав у 2012 році із Росії після протестів на Болотній площі. З 25 на 26 лютого після новин про повномасштабне вторгнення приїхав допомагати українцям на кордон.

– Ми завозимо до України гуманітарну допомогу, через нас пройшло безліч пікапів та джипів а допомогою з Європи. Також ми зустрічаємо людей. Ось днями зустріли пару із Херсона, які залишалися у місті до останнього. Вже після деокупації та численних обстрілів поїхали до дочки до Німеччини. Розповідали, що йшли майже з білими прапорами, щоб у них не стріляли з іншого берега окупанти.

Георгій згадує не лише людей, але й кумедних тварин.

– У березні-квітні кордон перетинала жінка з Маріуполя з якимсь фантастичним чорним півнем у «шароварах». Цей півень розбудив усіх о 3-й годині ночі, в інтернеті з'явилися про нього меми. Тільки там його назвали Тошею, а насправді він Петя. У вересні вже інші волонтери надсилали нові фото – пенсіонерка поїхала зі своїм півнем назад до України, схуд він у Європі.

Деякі історії шокують до глибини душі:

- Ми допомагали сім'ї з Ізюма. Після деокупації виїжджала бабуся, дідусь та двоє онуків. У них убили рідних на пагорбі, куди всі ходили телефонувати. Плюс до всього молодший онук – із ДЦП, лежачий. Донька, мама цих онуків, пережила у серпні тяжке поранення з ампутацією. Зустрілася родина у Варшаві – покалічена мама та змучені бабуся з дідусем, – розповідає Георгій.

Як допомогу біженцям, неодноразово доводилося возити людей по лікарнях.

- Люди, які не виїжджали далі своєї області, потрапляють у нові реалії - звісно, їм потрібна допомога. Сюди приїжджали поранені, люди із хронічними захворюваннями, онкологією. Багато історій про гемодіаліз – треба було знайти, де людина зможе чистити кров раз на кілька днів. З такими питаннями треба обов'язково звертатися заздадегідь: охорона здоров'я у Польщі не на така проста, не так, що ти викликав швидку допомогу – до тебе одразу й приїхали.

Головне, за словами Георгія, що дає волонтерство, – це можливість бути корисними та не сидіти склавши руки.

- Це важливо, щоб відчути себе причетними до чогось доброго і не збожеволіти від того, що відбувається.

Зверніть увагу