Зеленський запровадив санкції проти представників УПЦ (МП) та екснардепа Новинського

Указ набирає чинності від дня його опублікування.

President.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів у дію персональні санкції проти окремих представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу у Російській Федерації. Відповідний документ опубліковано на сайті голови держави.

- Запровадити рішення Ради національної безпеки та оборони України від 1 грудня 2022 року "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні та застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", - йдеться у документі.

Згідно з указом, до санкційного списку увійшли ряд представників організацій УПЦ (МП):

Згідно з документом, обмеження проти цих осіб запроваджуються терміном на 5 років. Санкції передбачають блокування активів, обмеження торгових операцій, а також обмеження, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України.

ПРО ЩО ЙДЕТЬСЯ?

Йдеться про рішення, ухвалене РНБО на засіданні 1 грудня, - Кабміну було доручено розробити та внести на розгляд Ради законопроєкти про обмеження та заборону релігійних організацій, пов'язаних з Росією. Також уряду доручили перевірити законність використання релігійними організаціями майна Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

За словами президента Володимира Зеленського, Державній службі з етнополітики та свободи совісті РНБО доручило провести експертизу Статуту щодо управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв'язку з Московським патріархатом. А СБУ та поліції доручили активізувати перевірки з протидії підривній діяльності російських спеціальних служб у релігійному середовищі України.