Зеленський доручив Шмигалю розглянути питання про демобілізацію захисників, які відслужили рік

Голова держави нагадав, хто із громадян підлягає звільненню від військової служби.

President.gov.ua

Президент Володимир Зеленський відповів на електронну петицію українців, де громадяни просять демобілізувати за бажанням військовослужбовців, які відслужили 1 рік. Відповідь опублікована на сайті голови держави.

– Я звернувся до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням комплексно опрацювати підняті в електронній петиції питання та про результати їх розгляду поінформувати автора, – відповів Зеленський.

Водночас, президент зазначив, що всі підстави для звільнення від військової служби передбачені законодавством України. З інших причин демобілізація в умовах воєнного стану не існує.

- Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, звільняються з військової служби під час військового стану на підставах, визначених статтею 26 Закону України «Про військовий обов'язок та військову службу»: за віком, станом здоров'я, у зв'язку з набранням законної сили обвинувального вироку суду та за сімейними обставинами, - нагадав Зеленський.

Петицію "Демобілізувати за бажанням мобілізованих військовослужбовців, які відслужили один рік" було створено Антоном Водяним 5 вересня. У ній автор просить дозволити демобілізацію військових, що відслужили рік, посилаючись на справедливість, а також на життєві обставини та психологічні нюанси, які можуть виникнути у громадян внаслідок тривалої розлуки з сім'ями. За три місяці звернення набрало понад 25 тисяч голосів, після чого було передано на розгляд президента.