Випробувано на собі: пройти сім кіл пекла, щоб купити генератор

Купити альтернативне джерело енергії в Україні сьогодні – справа не з легких.

Особистий архів

«Лєна, може, купимо генератор?» - запитав у мене десь в липні брат, коли лише почалася хвиля прогнозів про ймовірність «темної» і «холодної» зими. Я легковажно відмахнулась. Це ж питання-пропозицію брат ще раз озвучив на початку жовтня. І я знову: «Давай не будемо гарячкувати – віримо в краще». Десь тиждень тому брат вже не запитуючи, а в ультимативній формі сказав: «Купуй генератор! Терміно! Кличко радить тим, хто має будинки в передмісті, виїхати. Підстрахуй батьківський дім - купи генератор, облаштуй власний пункт незламності!». Такі накази не обговорюються. І почалися пошуки…

Якщо ви, так, як і я, думали, що купити зараз потрібний генератор - справа нескладна, були б гроші, то ДУЖЕ помиляєтесь.

«Ручний старт – це щоб рукою кнопку натиснути»

Мої пошуки розпочалися з того, що я продивилася недавні архіви двох будинкових чатів. З періодичністю хоча б раз на тиждень там з’являлось оголошення від сусідів про продаж генератора.

«Бензиновий генератор Einhell TC –PG 35/E5, 3,1 квт. 4-х такт. Двигун, 2 розетки, бак 15 літрів. Вже в магазині. 32 200 грн», - попалось на очі свіже оголошення від сусіда - власника невеличкого будівельного магазинчика в нашому будинку. «Клас! Потужність підходить, ціна - теж», - подумала я і швидко забронювала генератор.

Вранці наступного дня, щойно магазин відкрився, я вже була там. В цей момент вимкнули електроенергію. У напівтемному приміщенні серед численних коробок мені вказали на найбільшу коробку і сказали: «Ось, це ваша бронь – забирайте. Оплата готівкою або переказ на картку». У продавця спочатку навіть наміру не було відкрити коробку і показати генератор, бо він «важкий», щоб розпаковувати. Але все ж таки розпакували. Почали обдивлятись.

«Ви кажете, що тут електростартер? Але в інтернеті пишуть, що ручний старт», - перепитала я продавця, коли він мені вказав на дві кнопки, з яких заводиться генератор.

«Ну… Ручний старт, напевно, тому що потрібно рукою натиснути кнопку для запуску, - відповів продавець, але потім все ж таки дістав «шнур», і в англомовній інструкції ми знайшли підтвердження щодо цього факту. – Не варто боятись ручного старту, він легко заводиться».

Як вам сказати - легко…. Можливо, для чоловіка – і легко, а мені з першого разу не вдалось завести генератор. Другий раз смикнула сильніше і дуже добре відчула цей рух. Прикинула: якщо цей генератор буде заводити моя 70-річна мама, то або руки «вб’є», або буде стояти той генератор в гаражі і припадати пилом. Все, вирішено – купую лише з електростартером! До речі, той генератор довго не затримався. Його купили протягом години, щойно я вийшла з магазину.

Гроші зараз, а генератор – в січні-лютому

Потім був візит в будівельний гіпермаркет, де, якщо вірити рекламі, «є все». Ще в кінці жовтня генератори в ньому були точно, бачила на власні очі. А зараз відділ, де вони продавались, - порожній. В інших магазинах мережі ще можна знайти декілька екземплярів, але вони 3-фазні – не підходять.

Третій етап моїх пошуків – «Розетка», яка неодноразово виручала. Але не цього разу. Потрібних мені за потужністю, системою запуска і не пекельно спекулятивною ціною не було, лише під замовлення. Що ж, починаємо гуглити. І на перший погляд, ситуація складалась ніби непогано, рівно до того моменту, поки я не почала телефонувати щодо наявності генераторів. Виявилось: на сайті фірм вказується, що в наявності є майже всі моделі (більшість), але це не відповідає дійсності.

«Тільки передзамовлення і після повної передоплати. Доставка в середині лютого», - відповіли на одній із фірм. «Формуємо передзамовлення, мінімальна переодоплата (10%), орієнтовна доставка 20-і числа січня», - повідомили в другій компанії. «Лінії перевантажені. Залиште свій номер телефону, і наш менеджер перетелефонує вам протягом 15 хвилин», - такі голосові відповідачі буди ще на 4 фірмах. Чи варто казати, що минає друга доба, а мені так ніхто і не перетелефонував. «Через великий попит на продукцію приймаємо замовлення лише через онлайн-форму. Час опрацювання до 12 днів», - таке повідомлення мене «порадувало» ще на одному сайті фірми, яка займається поставками генераторів.

Від відчаю вже хотіла розпочати в інтернеті вивчення приватних оголошень про продаж генераторів. І тут пролунав телефонний дзвінок.

Підводне каміння купування

«Не здумай купувати генератор з рук чи з підпільного гаража/складу. Не буде куди повернути, якщо виникнуть нюанси під час експлуатації. Мій колега купив генератор. Пропрацював 6 днів і намертво заглох. Так, йому казали, що протягом 14 днів можна повернути. Він привіз на повернення, але поцілував лише замок складу. Ледве додзвонився до продавця і почув, що вони все розпродали і фірму закрили, тому - до побачення. Жодних квитанцій і чеків не видавали. В суд нема з чим йти, та навіть прізвище відповідача невідоме. Юра з номером телефону таким-то – сумнівної цінності інформація», - попередив родич, з яким я консультувалась щодо ТТХ генератора.

А потім зателефонувала мама….

«Доця, я порадилась з Петром (односельчанин), який має генератор і добре обізнаний в питанні. Так от він дав декілька порад: у жодному разі не купувати генератор від фірм-ноунеймів. По-перше, невідомо, якої вони якості, а по-друге – немає сервісних центрів, де їх можна поремонтувати по гарантії, а то й взагалі поремонтувати. Ось запиши, генератори яких фірм варто купувати (Oleo-mac, Hyundai, AL-KO, Daewoo або якихось «популярних німців»). Гарантія має бути не рік, а два! Про наявність сервісних центрів я сказала. І да – генератор має видавати чисту синусоїду, бо не зможемо підключити на двоконтурний газовий котел», - поділилась порадами мама.

І в цей момент у мене стався емоційний вулкан: Ааааааааа… Де знайти той чортів генератор, щоб він відповідав всім цим критеріям?!? Здавалось, місія не здійсненна.

Що ж, вдихаємо-видихаємо і починаємо телефонувати виключно офіційним поставникам генераторів вказаних фірм.

«Генератор, який вас цікавить, буде 15-20 грудня в Україні. Ви або вносите передоплату 80%, і ми бронюємо його за вами, або перетелефонуйте нам в цих числах – можливо, не розкуплять всі. Ми веземо партію, ще не всі заброньовані. В разі броні ціна генератора фіксується на момент внесення авансу», - відповів консультант однієї з фірм. Забронювала. Внесла аванс. І почала відлік часу, щоб побачити того монстра, пошуки якого закип’ятили мій мозок.