Твердження про Вірменію-жертву спотворюють історичну реальність, - ЗМІ

Спроби окремих європейських політиків прирівняти російську агресію проти України до дій Азербайджану до Вірменії спотворюють історичну реальність, стверджують журналісти.

ілюстративне

Останнім часом здійснюються спроби окремих європейських політиків прирівняти російську агресію проти України до дій Азербайджану щодо Вірменії. Нібито агресором у конфлікті за Карабах виступає Азербайджан. Жертва, відповідно, - Вірменія.

Проте подібні твердження спотворюють історичну реальність, говорить у сюжеті 5 канал .

«Два роки тому відбулася 44-денна війна, під час якої Азербайджан відновив контроль над значною частиною територій, яка йому належить, і це визнається світовою спільнотою», - нагадує український політичний експерт Євген Магда.

Він звертає увагу на явні паралелі. У 90-х роках минулого століття Кремль усіляко підтримував сепаратистський рух у Карабаху: йому вигідно було заморозити конфлікт на Південному Кавказі, встановити вплив в регіоні та розмістити там свій військовий контингент. У 2020 році, після Другої карабахської війни, там з’явилися так звані російські миротворці, і росіянам вдалося отримали військову присутність у всіх трьох країнах регіону. Те ж саме росіяни повторили у 2014 році на українському Донбасі. Якщо проводити подальші паралелі, то легко зауважити, що одні й ті самі російські ракети літали у 2020 році над 80 містами та селами Азербайджану і у 2022 – над населеними пунктами України.

Про те, що Вірменія не може бути жертвою, свідчить ставлення цієї країни до війни в Україні. Ні в кого немає сумнівів, що саме Україна є жертвою російського нападу, проте Вірменія не проявляє жодної симпатії до своєї «посестри за нещастям». Навпаки: вона на всіх рівнях підігрує Росії – в тому числі, на міжнародній арені. Натомість Азербайджан постачає до України, знекровленої війною, безкоштовне пальне, медичні препарати та обладнання, продукти, надає прихисток вимушеним переселенцям.

Попри очевидні факти, у Європі почала ширитися інформаційна кампанія, яку підігріває вірменська діаспора. Її мета – дискредитувати Азербайджан, ототожнивши його з Росією, а Вірменію – навпаки, порівняти з Україною і зробити її жертвою азербайджанської «агресії».

З такими наративами виступило кілька французьких політиків. Це не дивно: у Франції проживає найбільша вірменська діаспора у Європі, чимало місцевих сенаторів мають етнічне походження, у тому числі, заступниця мера Парижа Ануш Торанян. Французи погрожують навіть відкликати свого посла у Баку та закликають надати Вірменії засоби протистояння «диктатурі».

Таким чином вони намагаються досягти дві мети – з одного боку, змістити фокус уваги з підтримки України на допомогу вірменським сепаратистам у Карабаху. А також – відвести увагу Європи від російської агресії на «азербайджанську». Не секрет, що ці європейські політики лобіюють інтереси великих корпорацій, які втрачають величезні прибутки від вимушеної втрати російського ринку і хочуть якнайшвидше повернутися до бізнесу з рф. Вони зацікавлені у перемир’ї за будь-яку ціну, навіть якщо ця ціна – залишити Росії анексований Крим та окупований Донбас.

Саме тому Україна рішуче виступає проти подібних маніпуляцій з історичними фактами. Адже така політика деяких європейських лідерів спрямована не лише проти Азербайджану, якого несправедливо звинувачують в агресії, але й проти самої України.