Жителі польського Пшеводува: Ми думали, що почалася війна

У селі, де впали ракети та загинуло двоє людей, оголошено жалобу.

wiadomosci.radiozet.pl

Жителі польського села Пшеводув у Люблінському воєводстві, куди вчора впали залишки ракет, досі шоковані – як від самого інциденту, так і від загибелі двох чоловіків з їхнього села. У Пшеводуві вже працюють психологи, школи скасували заняття до четверга, біля місця падіння ракет цілодобово чергує поліція та працюють експерти, а в'їзд до села закрито на невизначений час.

- Вибух стався між 15-ю та 16-ю годинами, тож ми всі були вдома. Діти також перебували вдома під наглядом батьків. Мій чоловік був на вулиці, а я живу за 20 км від Пшеводува. Це був вибух, який чули всі в радіусі щонайменше 20 кілометрів, — цитує видання Wprost слова директора місцевої школи.

Ракета приземлилася на сушарку для кукурудзи, яка знаходиться за 3 кілометри від Пшеводува і належить великій сільгоспкомпанії.

– Двоє наших співробітників, тракторист та завідувач складом, загинули, – розповів польським ЗМІ Федеріко Віола, віцепрезидент компанії. – Це дуже сумна новина. Вони працюють з нами із самого початку, з 2000 року. Їм було 58 та 60 років, у них були родини.

У комуні, де знаходиться Пшеводув, оголошено триденну жалобу.

– Богдан (один із загиблих. – Ред.) був моїм другом. Ми навчалися в одному класі, – розповів Polsat News Станіслав, мешканець Пшеводува. На запитання, де він був у момент вибуху, відповів, що вдома.

- Раптом почувся удар, потім - шум. Я думав, що війна почалася! – зізнався житель Пшеводува.

За даними видання Polsat News, президент Польщі Анджей Дуда вже заявив, що існує висока ймовірність того, що ракета, яка впала у Пшеводуві, використовувалася силами оборони України. І потрапляння ракети до Польщі було «не навмисним», а, швидше за все, «прикрою випадковістю».

- Це був не так вибух ракети, як вибух палива, яке там було. Немає вказівок на те, що це було навмисно, що вони хотіли призвести до вибуху на території Республіки Польща. Нічого, що можна вважати нападом на Польщу. Мабуть, це була випадковість, - сказав Дуда.

Однак лідер Польщі наголосив, що у трагедії винна Росія, яка здійснила 15 листопада масований ракетний удар по Україні, і, ймовірно, саме українську протиракету було спрямовано, щоб збити ракету, яка впала на польському боці кордону.