Зеленський звинуватив Росію у ракетному ударі по Польщі, в НАТО готові реагувати

Як світ відреагував на інцидент у польському селі Пшеводів.

My Nowosiolki Association через REUTERS

Президент Володимир Зеленський пидтвердив повідомлення про падіння російської ракети на території Польщі. Голова держави нагадав про попередження України, що Росія не обмежиться лише українськими територіями.

– Сталося те, про що ми давно попереджали. Терор не обмежується нашими державними кордонами. Російські ракети вдарили по Польщі. Скільки разів Україна говорила про те, що нашою країною держава-терорист не обмежиться? Це питання часу, коли б російський терор пішов далі, – заявив Зеленський у своєму вечірньому зверненні.

На інцидент вже надійшла реакція від країн-членів Північноатлантичного Альянсу. У разі підтвердження падіння російських ракет на польській території НАТО запевнили, що мають намір підтримати країну. У США заявили, що захищатимуть кожен сантиметр території НАТО, але інформацію про падіння російських ракет на території Польщі у Пентагоні не підтвердили.

- Нам відомі повідомлення преси про те, що дві російські ракети вразили польську територію поблизу України. Можу лише сказати, що ми не можемо підтвердити будь-яку інформацію про це, - заявив представник Пентагону Патрік Райдер, пише "АР".

Інцидентом у Польщі стурбовані й у МЗС Естонії. У відомстві підтвердили готовність захищати території Альянсу у разі потреби.

- Останні новини з Польщі викликають найбільше занепокоєння. Ми тісно консультуємось із Польщею та іншими союзниками. Естонія готова захищати кожен сантиметр на території НАТО. Ми повністю солідарні з нашим близьким союзником Польщею, – йдеться у заяві.

У разі підтвердження падіння ракет у Польщі Чехія розцінить ситуацію як ескалацію з боку Росії.

- Якщо Польща підтвердить, що ракети також потрапили її територією, це буде подальша ескалація з боку Росії. Ми твердо підтримуємо нашого союзника з ЄС та НАТО, - наголосив прем'єр-міністр країни Петро Фіала.

Голова МЗС Латвії Едгар Рінкевичс заявив, що Рига повністю солідарна з Польщею і підтримає будь-які дії, які у Варшаві вважатимуть доцільними.

- Влучення російських ракет на територію члена НАТО – це дуже небезпечна ескалація з боку Кремля. Латвія висловлює повну солідарність із нашим союзником Польщею та підтримає будь-які дії, які Польща вважатиме за доцільне. Росія нестиме повну відповідальність за всі наслідки, - попередив латвійський міністр.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан терміново скликав Раду безпеки через інцидент у Польщі.

- У відповідь на зупинку перекачування нафти нафтопроводом «Дружба» та попадання ракети на територію Польщі, прем'єр-міністр Віктор Орбан скликав Раду оборони, - повідомив у своєму Твіттері держсекретар з міжнародних зв'язків Золтан Ковач.

Пізніше реакція надійшла і від Росії. У Міноборони країни стверджують, що "жодних ударів по цілям поблизу українсько-польського державного кордону російськими засобами поразки не наносилося", а інформацію у ЗМІ називають провокацією.