Перемовини між Україною та РФ: хто хоче бути посередником і що вони можуть

Які важелі мають потенційні помічники на перемовинах.

President.gov.ua

На сьогоднішній день кілька країн та їхніх лідерів заявили про свою готовність стати посередником у переговорах між Україною та Росією.

І тут важливо, щоб вони одночасно задовольняли і Київ, і Москву. «КП в Україні» з'ясовувала, хто це може бути і які важелі вони можуть використати для цього.

Папа Римський – глава католицького світу

Італійське видання La Stampa повідомило, що Ватикан готовий виступити посередником у разі перемовин між Україною та Росією і пропонує свою територію як нейтральне місце для їхнього проведення. Папа Франциск уже заявив, що війну Росії проти України "не можна вирішити за допомогою інфантильної логіки зброї", а треба вести діалог. "Я маю на увазі шалену війну, жертвою якої стала змучена Україна, і багато інших конфліктів, які ніколи не вирішаться інфантильною логікою зброї, а лише м'якою силою діалогу", - зазначив він.

Цей посередник важливий тим, що Папа Римський є главою католицького світу, до якого належать багато західних лідерів. Тому його слово має певний авторитет у країнах.

Туреччина – регіональний лідер

Реджеп Ердоган одним із перших запропонував свої посередницькі послуги. Він і зараз не відмовляється звести разом Володимира Зеленського та Володимира Путіна. При цьому турецький лідер каже, що вже навіть є певні успіхи.

«Путін зараз набагато м'якший і відкритіший до переговорів, ніж раніше", а під час переговорів із Зеленським він відчув, що "у нього теж немає такого блокування, і він також виступає за подолання цього питання".

Цей посередник важливий тим, що Туреччина стає впливовою регіональною державою, яка ставить за мету експансію в Центрально-Східній Європі та зміцнення своїх позицій у Чорноморському басейні. Від неї залежить і Росія, оскільки Анкара контролює прохід у Чорне море.

У свою чергу, для України Туреччина стала одним із небагатьох партнерів, які погодилися на серйозну співпрацю у сфері ВПК, що було вкрай актуальним для Києва після 2014 року. Анкара не приєдналася до санкцій проти Росії, введених після 2014 року, але допомагала Києву зберігати тему Криму в міжнародному порядку денному (наприклад, допомогу в організації «Кримської платформи»), а також сприяла звільненню кримськотатарських політв'язнів.

Індія – світовий лідер

Днями американське видання The New York Times з посиланням на джерела в Нью-Делі повідомило, що Індія розглядає можливість свого посередництва у вирішенні конфлікту між Росією та Україною.

"Чиновники в уряді Індії вже обговорюють, яку роль може відіграти Індія у миротворчих зусиллях, коли настане час", - повідомляє видання.

За даними газети, дві посадові особи з Індії заявили, що президент Франції Еммануель Макрон обговорював з індійським прем'єром Нарендрою Моді проведення мирних переговорів Росії та України.

Наголошується, що дипломатами також обговорювалася можливість здійснення спільних посередницьких зусиль Індії, Ізраїлю та ОАЕ.

Індія сьогодні - друга за чисельністю населення і шоста економіка світу. Вона важливий світовий та регіональний лідер, ядерна держава. До її думки прислухаються решта провідних країн світу.

Індонезія – одна з провідних економік світу

Індонезійський президент Джоко Відодо також запропонував виступити посередником у переговорах між Україною та РФ. Для цього він запросив на саміт "Великої двадцятки", який пройде 15-16 листопада на острові Балі, Володимира Зеленського та Володимира Путіна. Але російський президент відмовився їхати туди. Не поїде й Володимир Зеленський, адже він не може залишити країну на такий довгий термін. Але вже заявлено, що президент України виступить онлайн

Індонезія сьогодні - одна з провідних економік світу, регіональний лідер, який прагне впливати на глобальні процеси та займає тверду позицію в обговоренні світового порядку денного.

Бахрейн – це нафта та газ

Король Бахрейну Хамад ібн Іса Аль Халіфа зголосився стати посередником у переговорах між Україною та Росією, яка розпочала повномасштабну війну проти нашої країни. Монарх вважає, що глава української держави Володимир Зеленський має говорити із російським диктатором Володимиром Путіним.

Бахрейн розвинув першу постнафтову економіку в Перській затоці, як результат десятиліть інвестування в банківський та туристичний сектори, багато з найбільших фінансових інститутів світу розташовані у столиці країни. Бахрейн має дуже високий індекс людського розвитку та визнаний Світовим банком країною із високим рівнем доходу. Влада Бахрейну оголосила про відкриття в басейні Халідж-аль-Бахрейн найбільшого у світі родовища сланцевої нафти загальним обсягом 80 млрд барелів. Також у країні видобувається та переробляється природний газ, запаси якого значні. На території королівства розміщено головну оперативну базу П'ятого флоту США.

Думка експерта

Олексій Якубін, політолог:

- Так багато посередників з'явилося з кількох причин. По-перше, це лаври миротворця та особисті рейтинги лідерів. Крім цього, посередництво підвищує міжнародну суб'єктність країн, що його пропонують. Та країна, яка виступить медіатором переговорів, може вплести в міжнародний порядок денний і свої інтереси. Країни арабського світу – це нафта та ціни на неї.

А деякі країни мають важелі впливу на процес переговорів. Наприклад, Росія залежить від Туреччини. Анкара дозволяє їй оминати санкції. Недарма Ердоган зміг переконати Москву залишитися у зерновій угоді. Значить, він має аргументи для Росії.