Притула пояснив, чому при зборі на Spartan заклали таку високу ціну за одиницю

Сергій Притула відповів на критику нового збору на 50 британських бронетранспортерів "Спартан".

pravda.com.ua

Волонтер Сергій Притула пояснив, що при організації збору на 50 британських бронетранспортерів Spartan його фонд керувався максимально високою ціною за одиницю. Команда знайде найкращу ціну на ринку і відзвітує про кількість закупленої техніки на зібрані 236 млн гривень. Про це Притула розповів у фейсбуці у відповідь на критику нового збору.

- Чи знали ми про існування ціни 29 500 фунтів, яка зараз гуляє мережею? Так, звісно ж. Проте ми зібрались купувати не 6, не 8, не 10 бронемашин. А 50-60-80 чи, можливо, 100. І це не той випадок, коли чим більше ти береш, тим більшу знижку тобі роблять. Після того, як з України відбулось контрактування невеликих партій "Спартанів", на британському ринку відбулось суттєве пожвавлення по цій номенклатурі. І ті ціни, які були на ринку ще кілька місяців тому, зараз не є актуальними. Великі компанії скупляють у менших продавців більшість наявних на ринку "Спартанів" і монопольно правлять достатньо високу ціну в межах $100К. Ця верхня закупівельна планка і була поставлена у філософію збору коштів, який ми проводили нещодавно, - пояснив Притула. 

Зараз українці, що живуть у Англії, допомагають з пошуком бронемашин для Фонду Сергія Притули. За словами волонтера, там є різні ціни за одиницю - 38, 65, 100 і навіть більше тисяч доларів.

- Тому навіть озвучена кількість у 60 "Спартанів", які ми зібрались купувати, не є остаточною! Як і, скоріше за все, це буде не єдина номенклатура бронетехніки, яку ми привеземо до України з Британії. Тому маю одне маленьке прохання до всіх, хто сказав "гоп", поки не перескочив! В той самий день, коли останній броньовик, закуплений з кошторису 236 000 000 гривень, заїде в Україну, наш фонд у притаманній для себе манері дасть вичерпну інформацію і по кількості, і по вартості. Будуть чеки, - написав Притула.

2 листопада Фонд Сергія Притули оголосив новий збір на закупівлю 50 бронетранспортерів Spartan. Замість запланованих 200 млн гривень українці за 1,5 доби задонатили 236 млн гривень. У мережі порахували, що одиницю техніки фонд оцінив в більше ніж 100 тисяч доларів - в три рази дорожче, ніж Spartan продаються на спеціалізованих сайтах. 9 жовтня експрезидент Петро Порошенко повідомив про закупівлю для потреб ЗСУ партії бронемашин Spartan.