Холодно – включаємо простирадло! Плюси та мінуси електричного обігріву ліжка

Передбачувано модний цього року пристрій, що обігріває, має свої особливості. Розбираємось у всіх деталях.

openoblokah.ru​

У нинішньому опалювальному сезоні термопростирадло може стати головною окрасою спальні. Розбираємось, що потрібно знати, вибираючи цей корисний пристрій за допомогою експертів.

І чим вона хороша?

Звичайно, подарованим теплом і зігрітим за короткий проміжок часу ліжком – задля цього ми й обзаводимося електропростирадлами.

- Цієї осені з ними лише тонометри суперничають за популярністю, - показує на напівпорожні полиці з термопростирадлами консультант магазину спеціалізованої мережі медичних товарів. – Недорогих моделей до тисячі гривень зараз немає – розібрали, ось залишились «німці» за 3100 та 4300 гривень.

В інтернет-магазинах, будівельних гіпермаркетах та салонах електротехніки цього добра скільки хочеш: від українських та турецьких за 700-1000 гривень до німецьких і навіть китайських по 4 та більше тисяч. Різної потужності, температурних режимів, габаритів, рівнів безпеки, тканин.

Виробники запевняють, що дорожчі моделі надійніші, безпечніші, прослужать довше і гріють краще, але з цим не зовсім згодні навіть деякі продавці.

– Так, німці – молодці, ті турки розгорнули велике сучасне виробництво, і навіть недорогі моделі у них є досить якісні, але наші очікування все одно повністю не виправдовуються, – вважає консультант іншого магазину медтоварів. - Електропростирадло – це не електрогрілка, зрозумів це сам. Купував для лежачого хворого – дороге німецьке та бюджетне турецьке, хотілося, щоб постіль як слід прогрівалася, але вона стає просто «жива», ніби з неї щойно вилізла людина, не більше. І велике значення має температура в квартирі: якщо в ній буде +10, не варто розраховувати, що в ліжку вам буде дуже тепло від термопростирадла. Щоб воно нагрілося до 40 градусів, у будинку має бути +20. Для міжсезоння електропростирадло цілком ефективне, а для холодної зими я б не покладав на нього великих надій.

На думку продавця, простирадло підтримує комфортну температуру ліжка, а якщо хочете грітися – треба купувати грілку, тим більше що вони зараз є різних розмірів. До речі, українські справляються з обігрівом у рази краще за європейські.

Плюси електропростирадла

Мінуси електропростирадла

На що звернути увагу під час вибору?

– Цим критеріям відповідає німецька продукція, на яку за багато років не було нарікань, – розповідає консультант. – А от із білоруськими та турецькими простирадлами проблеми траплялися.

– Хоча деякі виробники пишуть, що це можна робити і з моделями, які самі не відключаються, – кажуть у салоні. - Але покупці обережні, за відгуками, далеко не всі сплять на включеному простирадлі всю ніч.

Важливий момент: категорично не можна включати вологе простирадло, щоб воно швидше висохло - це ризик удару струмом.

Як користуватися?

Насамперед, досконально вивчити інструкцію, а ще знати невеликі хитрощі:

      * переконатися, що простирадло розправлене по поверхні ліжка, не згинається і              не зморщується;

Чи можна зашкодити собі?

Можна, якщо не дотримуватись правил експлуатації «опалювального» пристрою, і не врахувати наявність хронічних захворювань та деяких моментів, пов'язаних зі здоров'ям.

По-перше, простирадло не повинно бути «старим», оскільки від експлуатації зношуються і дроти, і чохол.

По-друге, не варто залишати його включеним в розетку на всю ніч – перепади в електромережі можуть призвести до займання. Це не стосується моделей з функцією автовідключення при перепадах електроенергії та після кількох годин роботи.

По-третє, на включеному простирадлі не повинно бути вологи, тому лягати з мокрим волоссям або після душу категорично не можна.

По-четверте, встановлювати тепловий режим потрібно відповідно до температури в житлі і в жодному разі не перегріватися.

По-п'яте, пам'ятати, що маєте справу з електроприладом, і тому потрібно дотримуватися певних правил:

Кому не можна користуватися?

Насамперед це маленькі діти до трьох років. По-перше, вони ще не можуть реагувати на перегрів, а шкіра у них дуже тонка. По-друге, підгузник, який може почати протікати вночі, збільшує ризик удару струмом. Старші діти можуть спати на електропростині за умови, що знаходяться під невсипущим контролем дорослих. Це стосується і людей з обмеженими фізичними, розумовими та чутливими можливостями.

Крім того, використання електропростирадла не рекомендовано:

До речі, побоювання, що таке простирадло сушить шкіру – безпідставні. Прилад просто не нагрівається до такої температури.

Але в цілому, перед тим як купити електропростирадло, добре проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем, щоб оцінити можливі ризики, виходячи з особливостей стану здоров'я.