Українці зажадали від ООН та Європарламенту покарати Росію за екоцид

За відповідну петицію розпочато збирання підписів.

REUTERS

Громадська організація UAnimals створила міжнародну інформаційну кампанію із закликом притягнути Росію до відповідальності за масові екологічні злочини в Україні. Про це йдеться у петиції, яку організація планує направити до Організації Об'єднаних Націй та Європейського парламенту.

- Ми закликаємо Європейський парламент, Організацію Об'єднаних Націй, парламенти держав-партнерів, міжнародні організації та інститути засудити дії Росії, сприяти припиненню злочинів екологічного характеру, запровадити додаткові санкції проти РФ, сприяти відновленню екологічної безпеки України та її довкілля, а також допомогти у відновленні української екосистеми під час війни та у повоєнний час, задіявши інструмент репарацій, - йдеться у петиції.

Як зазначено у повідомленні, за час війни в Україні забруднено шкідливими речовинами 182 880 м2 ґрунту, а 2 365 129 м2 землі завалено залишками знищених предметів та боєприпасів. Через обстріл росіян за цей час згоріло 680 618 тонн нафтопродуктів, що призвело до значного забруднення повітря, а 23 286 га лісу спалили ракети або снаряди. Також збитки навколишньому середовищу завдано внаслідок знищення 7155689 м2 об'єктів.

У петиції зазначено, що Росія порушує базові чотири Женевські Конвенції від 1949 року та три додаткові протоколи до них, які регулюють поведінку сторін під час військового конфлікту. В організації наголосили, що Росія як підписувач порушує також Конвенцію ООН про заборону військового чи будь-якого іншого ворожого впливу на природне середовище.