Правила прийому знеболювальних: коли, кому і скільки і що це - Е-рецепт

Розбираємо ефективність та ризики ліків, якими регулярно користуємось.

Emilian Danaila із сайту Pixabay

У наших аптечках запросто може не бути ліків від алергії, діареї або тиску, але цитрамон з парацетамолом, як правило, має кожна пристойна людина. Ми призначаємо собі знеболювальні самі, за порадою подруги чи фармацевта, п'ємо, коли «припече», дивуємося, чому звична пігулка перестала рятувати від головного болю, і переходимо на новий препарат.

При цьому кожен анальгетик має свої особливості та умови застосування. І, по-хорошому, перед прийомом будь-якого знеболюючого краще проконсультуватися з лікарем. Коли ж такої можливості немає, насамперед потрібно вивчити інструкцію щодо протипоказань, інакше можна серйозно нашкодити собі.

У сезон застуд та загострення хронічних хвороб пропонуємо переглянути знеболювальні ліки у своїй аптечці та «приміряти» їх до проблемних точок свого організму.

Парацетамол (аналоги – Панадол, Ефералган)

Особливості застосування:

Нюанси:

Ібупрофен (аналоги - Нурофен, Гофен, Імет)

Особливості застосування:

Нюанси:

Аспірин (аналоги – Акард, Упсарін)

Особливості застосування:

Нюанси:

Німесулід (аналоги – Німесіл, Найз)

Особливості застосування:

Нюанси:

Будь в курсі

Загальні правила прийому знеболюючих

Ставлення до умовної таблетки «від голови» у нас здебільшого не надто шанобливе, і знеболювальні п'ються, коли і скільки завгодно. Хоча щоб досягти потрібного ефекту, а не нашкодити, слід дотримуватися певних правил.

1. Вибір правильного знеболюючого робиться на підставі кількох факторів:

2. Своєчасність прийому. Враховуючи, що знеболювальні починають діяти через 20-30 хвилин, прийняти ліки краще за перших ознак нездужання.

3. Час прийому щодо їжі. Якщо в інструкції не зазначено інакше, знеболювальні краще не приймати на порожній шлунок. Якщо немає можливості поїсти, убезпечити шлунок може склянка кефіру перед прийомом таблетки. І запивати потрібно не ковтком води, а випивати цілу склянку або теплої води, або чаю. В ідеалі, щоб не дратувати шлунок, такі препарати краще пити під час їжі.

Якщо в інструкції вказано «натщесерце», це означає за 20-40 хвилин до першого прийому їжі.

Перед їжею – за 20-30 хвилин, під час їжі – наприкінці трапези, після їжі – через 30-40 хвилин.

4. Частота прийому. Безконтрольне захоплення знеболюючими може призвести до розвитку різноманітних побічних ефектів - від головного болю та ерозій у травному тракті до зміни складу крові. До того ж може виникнути звикання, яке змушуватиме збільшувати дозу, а це неправильно і шкідливо. І треба пам'ятати, що біль – це сигнал тіла про допомогу. «Відключаючи» його за допомогою знеболювальних, можна викликати ускладнення хвороби.

Знеболювальні, до складу яких входить одна речовина, такі як аспірин або парацетамол, повинні прийматися не частіше ніж три рази на тиждень, комбіновані, наприклад, солпадеїн або цитрамон – двічі на тиждень.

5. Заборона на змішування один з одним та з алкоголем. Приймати препарати із різних груп аналгетиків категорично заборонено. Що це за групи:

Реакція від з'єднання знеболювальних та протизапальних з алкоголем може бути непередбачуваною. У кращому випадку спиртне послабить дію препарату, у гіршому - викликає біль або навіть кровотечу в шлунку, пошкодження печінки. Наприклад, «об'єднання» алкоголю і аспірину загрожує розвитком анемічного стану та алергії. У випадку з ібупрофеном – утворенням виразок шлунка, з диклофенаком – пригніченням центральної нервової системи та інтоксикацією організму.

Тим часом

Для наркотичних та психотропних препаратів введено електронний рецепт

Йдеться про наркотичні анальгетики, які призначаються для пацієнтів з онкологією, тяжкими травмами, інфарктами, для тих, хто отримує паліативну допомогу. І про препарати для лікування глибоких психічних та невротичних хвороб, замісної підтримуючої терапії. З 1 листопада на ці ліки виписується електронний рецепт.

Для цього лікар повинен бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров'я. Під час оформлення Е-рецепту пацієнтові надходить СМС з номером рецепту та унікальним кодом підтвердження, який потрібно назвати в аптеці.

Що потрібно знати пацієнтам у зв'язку з нововведенням:

До речі, наступний етап запровадження електронних рецептів передбачає оформлення Е-рецептів на всі рецептурні препарати, він запланований на наступний рік.