Отримуємо перехоплювачі ракет NASAMS і чекаємо на "мисливців за безпілотниками» Crotale

Ці системи покликані покращити протиракетну та протиповітряну оборону.

ЗРК Crotale. Фото: commons.wikimedia.org

Західні союзники продовжують постачати Україні сучасні види озброєнь для боротьби з російською агресією. Насамперед це протиракетні, протиповітряні засоби оборони.

MARS б'є на 70, а NASAMS – на 40 кілометрів

Виробник Raytheon Technologies передав уряду США дві складні системи протиповітряної оборони NASAMS, які призначені для України.

За словами гендиректора компанії Грега Хейза, комплекси буде розгорнуто в Україні найближчим часом.

- Ми щойно поставили дві системи NASAMS. Дві з них ми передали уряду кілька тижнів тому. Вже скоро їх розгорнуть в Україні, – сказав він.

NASAMS – це пересувний зенітно-ракетний комплекс. Ця система ППО призначена для перехоплення ракет, літаків та інших повітряних цілей на малих та середніх висотах. NASAMS є спільною розробкою норвезької компанії Norwegian Kongsberg та американської Raytheon. Дальність ураження ракетою комплексу сягає 40 км. Висота ураження – до 16 км.

Буквально днями до України мають прибути реактивні системи залпового вогню MARS II, які надасть Німеччина. Mars II/MLRS-E – реактивна система залпового вогню Mars II, що є ліцензійною копією американської M270 – РСЗВ, розробленої американською компанією Vought.

Ця установка має 6,85 метра завдовжки, висоту – 2,6 метра, ширину – близько 3 метрів. Важить 25 тонн. Також розрахована на трьох членів екіпажу: командира установки, навідника та водія-механіка. Максимальна швидкість руху – 64 км/год, дальність руху – 480 км.

Артилерійська частина Mars II складається з двох одноразових блоків, у кожному з яких розміщується по шість транспортно-пускових контейнерів з реактивними боєприпасами калібру 227 або 237 мм. Вона може бити на відстані до 70 кілометрів.

Hawk може збивати літаки

США та Іспанія також мають намір передати Києву ще й зенітно-ракетні комплекси Hawk. Як повідомив міністр оборони Олексій Резніков, це «швидка реакція на запит України у рамках домовленостей під час зустрічі «Рамштайн-6». Глава оборонного відомства наголосив, що «сьогодні протиповітряна оборона є пріоритетом не лише для України, але й для усієї Європи».

Це озброєння передається для зміцнення протиповітряної оборони України, яка має захистити країну від російських ракетних та авіаційних ударів.

MIM-23 Hawk – американський зенітно-ракетний комплекс середньої дальності виробництва компанії Raytheon. Спочатку комплекс розроблявся для знищення літаків, пізніше його доопрацювали для перехоплення ракет. Перші варіанти системи вражали повітряні цілі на відстані 25 км і на висоті 14 км. Після модернізації максимальна дальність перехоплення цілей зросла до 40 км при максимальній висоті 18 км.

Основною вогневою одиницею комплексу стала зенітна батарея, яка зазвичай складається з двох вогневих взводів, що мають по три пускові установки кожен. На кожній мобільній пусковій установці розміщуються по 3 зенітні ракети MIM-23. Пускові установки можуть бути як самохідними, так і причіпними.

Крім цього, влада США взаємодіє з союзниками щодо передачі українській стороні й інших комплексів ППО.

– Ми продовжимо надавати безпрецедентну оборонну підтримку Україні, включаючи системи протиповітряної оборони, ми також працюємо з нашими союзниками щодо передачі комплексів ППО та інших активів у сфері безпеки українській стороні, – розповів представник Держдепу Ведан Пател.

Crotale ефективні проти безпілотників

Франція планує надати Україні додаткову військову допомогу, зокрема системи протиповітряної оборони Crotale. Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню розповів, що Україна отримає ці зенітно-ракетні комплекси для ураження БПЛА.

Лекорню зазначив, що ці ЗРК Crotale "виявляться особливо корисними у боротьбі з безпілотниками та повітряними бомбардуваннями". За словами міністра, у Франції 12 таких батарей, і частина з них вирушить до України. Міністр сподівається, що Україна зможе розгорнути їх протягом двох місяців, включаючи час навчання українських військових з їхнього використання.

Бойові машини комплексу Crotale монтуються на броньованому колісному шасі P4R (4х4). ППО оснащена ракетою R440, яка постійно знаходиться у транспортно-пусковому контейнері. Загальна вага ракети - 100 кг. Уламкова фугасна бойова частина спрямованої дії знаходиться у центральній частині корпусу ракети. Радіус розльоту уламків становить 8 м, а швидкість розльоту сягає 2,3 км/с. Дальність ураження цілей - 500-10 000 метрів, висота ураження - до 5000 метрів.

Потрібно набагато більше

Також НАТО передасть Україні засоби для боротьби з безпілотниками. Вони допоможуть захистити населення та інфраструктуру нашої країни від російських та іранських дронів.

- Як складову цього пакету НАТО також оперативно надасть Україні протидронні засоби з сотнями пристроїв для глушіння безпілотників, які можуть допомогти звести нанівець ефективність російських та іранських дронів і захистити українське населення та інфраструктуру, – наголосив генсек.

Міністр оборони України Олексій Рєзніков заявляв, що для ефективного стримування російських військ Україні потрібно щонайменше 50 артилерійських систем HIMARS та MLRS M270, а для ефективного контрнаступу – не менше 100. Також, за словами міністра, Україні потрібні далекобійні ракети понад 100-150 кілометрів, щоб повністю знищити логістику та швидко відрізати російських військових від підтримки. Наразі ЗСУ отримали ракети дальністю до 80 кілометрів.