Володимир Зеленський відповів на звинувачення Росії у підготовці "брудної бомби"

Президент припустив, що Москва підготувала черговий ескалаційний крок.

president.gov.ua

Володимир Зеленський прокоментував заяву Сергія Шойгу, про те, що Україна може застосувати “брудну бомбу”. За словами президента, якщо Росія телефонує і розповідає, що нібито Україна щось готує, то це означає одне: Росія вже все це і підготувала. 

- Вважаю, що зараз світ повинен максимально жорстко відреагувати. Якщо Росія підготувала чергове підняття ставок і черговий ескалаційний крок – вона вже зараз, превентивно і до будь-якого нового свого «бруду», має побачити, що світ це не проковтне, - сказав він у зверненні наприкінці 242-го дня війни.

Зеленський додав, що російська погроза ядерною зброєю проти держави, яка віддала свій ядерний арсенал під обіцянки безпеки з боку найбільших ядерних держав, – це підстава для санкцій та ще більшого посилення підтримки України. 

Президент зазначив, що Росія влаштувала шантаж радіаційною катастрофою на Запорізькій АЕС та підривом дамби Каховської ГЕС, а також використовує фосфорні боєприпаси, заборонені протипіхотні міни та увесь спектр озброєнь проти цивільної інфраструктури.

У неділю Міноборони Росії повідомило, що 23 жовтня відбулися телефонні переговори Сергія Шойгу з міністром оборони Великобританії Беном Уоллесом, міністром оборони Туреччини Хулусі Акаром та міністром оборони Франції Себастьяном Лекорнем. Шойгу довів до них “стурбованість можливими провокаціями з боку України із застосуванням «брудної бомби».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав заяву міністра оборони Росії брехнею та абсурдом. Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк поставив “попередження” Шойгу в один ряд із звинуваченнями у підготовці підриву Каховської ГЕС.