Зеленський: Росія затримує прохід суден по "зерновому коридору", у черзі - 150 кораблів

Через дії Москви наша країна недоекспортувала 3 мільйони тонн зерна.

President.gov.ua

Ситуація навколо зернової угоди щодо експорту українського зерна напружена, оскільки Росія намагається уповільнити вивезення нашої агропродукції. Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

- На сьогодні більш ніж 150 суден стоять у черзі, щоб виконати контрактні зобовʼязання щодо постачання нашої агропродукції. Це штучна черга. Вона виникла лише через те, що Росія свідомо затримує проходження кораблів. Кожен день стояння суден із продовольством у черзі означає зростання соціальної та політичної напруги в країнах, що споживають нашу агропродукцію, - сказав Зеленський.

За його словами, від початку відкриття "зернового коридору" через дії РФ Україна недоекспортувала близько 3 мільйонів тонн зерна.

– За час роботи нашої зернової ініціативи через російське гальмування ми недоекспортували близько 3 мільйонів тонн продовольства. А це річний обсяг споживання для 10 мільйонів людей. Росія робить усе, щоб мінімум сотні тисяч із цих людей стали вимушеними мігрантами, які шукатимуть притулку в тій же Туреччині чи в країнах ЄС, або загинули від голоду, - наголосив він.

Президент нагадав про важливість України та країн-партнерів зробити все для збереження зернової ініціативи та дотримання домовленостей, щоб експорт зерна виконувався в повному обсязі.