Україна закликала країни направити міжнародну місію на Каховську ГЕС

У Кабміні зазначили, що у разі катастрофи можуть загинути тисячі людей.

Через загрозу російського теракту на Каховській гідроелектростанції Україна звернулася до країн із проханням направити на об'єкт міжнародну місію. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабінету міністрів.

– Учора президент Володимир Зеленський повідомив, що ми спостерігаємо підготовку російських військ до здійснення чергового теракту на території Херсонщини. Йдеться про те, що росіяни замінували дамбу та агрегати Каховської ГЕС, - заявив Шмигаль.

Як зазначив глава Кабміну, у разі теракту на Каховській ГЕС на Херсонщині буде затоплено десятки міст та сіл, внаслідок чого можуть загинути тисячі мирних людей.

- Цей теракт може призвести до багатьох тисяч жертв та затоплення десятків населених пунктів. Тому ми звертаємося до ООН, ЄС та інших організацій, щоб організувати міжнародну моніторингову місію на Каховську ГЕС. У негайному порядку на станцію мають прибути міжнародні фахівці разом з українським персоналом, - наголосив прем'єр-міністр.

Про те, що Росія готує теракт на півдні України, заявив президент Володимир Зеленський у ході саміту Європейської Ради. За його словами, російські окупанти замінували дамбу та агрегати Каховської ГЕС. Президент заявив про необхідність створення міжнародної наглядової комісії на території гідроелектростанції.