Україна надіслала запит Сербії про екстрадицію експосадовця СБУ Наумова

Підозрюваний заявив, що побоюється за своє життя на батьківщині.

antikor.com.ua

Колишнього голову Головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України Андрія Наумова можуть екстрадувати до Києва. З відповідним запитом українські силовики звернулися до влади Сербії, де було затримано ексгенерала. Про це пише "ВВС".

– Суд міста Ніш розглядає справу громадянина України Андрія Наумова на підставі запиту про екстрадицію до України, – підтвердив речник суду.

На першому засіданні сербського суду, яке відбулося 19 вересня, звернення України не зачитали – слухання перенесли через прохання підозрюваного надати перекладача.

- Ми досі офіційно не знаємо, чи потрібна екстрадиція на підставі будь-якого злочину загального характеру, чи це державна зрада, оскільки президент України кілька разів згадував про це, - повідомила адвокат ексчиновника Таня Савич.

Також правозахисниця заявила, що її клієнт боїться екстрадиції до України, нібито побоюючись на своє життя.

- У 2020 році на нього робили замах, і ми маємо вирок суду стосовно особи, яка це скоїла. Є підозра, що керівники зараз у найвищих президентських колах. Він каже: якщо його екстрадують, це стане його смертним вироком, – сказала адвокат.

Як пише видання, посилаючись на достовірні джерела в українських спецслужбах, запит про екстрадицію Наумова Україна нібито обґрунтувала корупцією та розкраданням державних коштів.

ІСТОРІЯ ПИТАННЯ

Ексгенерала СБУ Андрія Наумова українські силовики підозрюють у держзраді. Наприкінці березня президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Наумова звання генерала. ГБР порушило проти нього кримінальну справу та провело обшуки у київських квартирах, які належать підозрюваному.

З України він втік напередодні російського вторгнення – у ніч проти 24 лютого. На початку червня стало відомо, що колишнього українського чиновника затримали правоохоронці у Сербії. Там йому повідомили про підозру у відмиванні коштів.