Громадянство України після іспиту: як це буде

Депутати прийняли в першому читанні законопроєкт, який зобов’яже складати комплексний іспит для отримання громадянства України.

dmsu.gov.ua

Україна запозичує досвід США щодо надання громадянства. Невдовзі отримати паспорт з тризубом зможуть лише ті особи, які складуть комплексний іспит. Законопроєкт, який передбачає такі підходи для отримання українського громадянства, підтримали в першому читанні народні депутати на пленарному засіданні Верховної Ради 18 жовтня.  «КП в Україні» відповідає на найактуальніші питання щодо майбутнього ноу-хау.

З яких предметів будуть екзаменувати?

Питання будуть з трьох предметів -  основ Конституції та історії України, а також з української мови.

Де можна ознайомитись з питаннями на іспит?

Поки що це питання без відповіді. В законопроєкті сказано, що порядок складання іспитів з основ Конституції України та історії України ще має напрацювати Кабмін, а Нацкомісія зі стандартів державної мови визначити стандарт володіння державною мовою.

Чи всім доведеться складати іспит для отримання громадянства?

Особам, народженим в Україні, при досягненні повноліття не потрібно буде складати іспит. Іноземці та особи без громадянства, якщо захотять отримати паспорт з тризубом, мають скласти іспит.

Хто може отримати громадянство без іспиту?

До «пільгових» категорій народні обранці пропонують віднести: людей, які мають визначні заслуги перед країною, або надання громадянства яким становить державний інтерес для України. Автоматично надаватимуть громадянство України військовим, які служать за контрактом у ЗСУ. А також від іспиту звільнять дітей та людей, які мають стійкі психічні чи інтелектуальні порушення. Але…! Таким особам все ж таки у майбутньому доведеться скласти іспит. Це потрібно буде зробити протягом двох років після отримання українського громадянства.