Блекаут та телефон: 6 порад, як зберегти заряд у батареї та вибрати повербанк

Як збільшити "робочий час" телефона, якщо надовго вимкнули світло.

orthodoxianewsagency.gr

Жити без електрики ми, схоже, розучилися, але реальність така, що доведеться на якийсь час згадати про свічки, скіпки і кишенькові ліхтарики. А оскільки ми не уявляємо свого життя і без гаджетів, варто подумати, як зберегти їхній заряд на максимально довгий термін в умовах відсутності електрики.

Як не сумно, але мобільні телефони під час блекауту повинні виконувати функції лише телефонів, а не ігрових консолей та телевізорів. Залишимо розваги на потім, коли увімкнуть світло. Поки що головне завдання – зберегти зв'язок із зовнішнім світом. Як продовжити життя гаджетам без електрики – поради майстрів та спеціалістів з ремонту мобільних пристроїв зібрала «КП в Україні».

Як правильно заряджати гаджети, доки електрика є?

Здається, всі це і так знають, але не зайвим буде повторити:

Звідки можна ще підзарядити девайс?

Отже, який зарядник вибрати?

Ось тут дуже знадобився б курс фізики за 8-й клас, але оскільки багато хто з нас геть-чисто забули, що таке потужність, ємність і напруга, спробуємо пояснити на пальцях, як вибрати хороший зарядний пристрій.

Беремо повербанк і крутимо в руках, шукаємо крупно написані цифри – від 10 000 до 20 000. Все, що нижче за ці показники – нас не цікавить, вище – можна. Це номінальна ємність зарядника. Цифрі особливо не віримо, бо під час роботи вона трохи втрачає у ККД, реально там буде 17 000-18 000 (міліампер за годину, якщо комусь цікаво). Втім, це також особливо нам, споживачам, не потрібно.

Далі: беремо шнур (правильно називається зарядний кабель) і підключаємо зарядник до самого себе. Один кінець – у USB-порт, інший – у порт зарядки самого повербанку. Якісний акумулятор ніяк не відреагує на такий кругообіг заряду в природі. Дешевий і поганий почне заряджати сам себе, точніше вбивати свою батарею. Відкладаємо пристрій, що самозаряджається, купуємо байдужий до таких експериментів прилад.

Крутимо знову зарядник в руках, дивимося – скільки виходів у нього є. Тобто, скільки приладів одночасно можуть від нього заряджатися. Два-три? Нормально, беремо! Один? Ну і навіщо нам таке, якщо у нас, крім телефону, ще планшет, фітнес-браслет та електронна сигарета?

Якої фірми краще купувати? Та будь-якої. Справа ж не в логотипі, а в можливостях пристрою. Звичайно, не варто думати, що в кіоску біля вокзалу вам продадуть оригінальне зарядне фірми Xiaomi або Kingston, а ось у спеціалізованих магазинах або на сайтах шансів купити фірмовий пристрій більше.

Як заощаджувати заряд батареї?

Напевно, ви не раз чули: всі зайві програми та функції, якими ви користуєтеся час від часу, «їдять» батарею. Вимикайте сміливо банкінг, геолокацію, функцію NFC, блютуз, вай-фай, мобільний інтернет тощо – все, що витрачає ресурси, у тому числі й акаунти додатків, що не використовуються.

Що ще можна зробити:

Всі ці функції легко знаходяться в налаштуваннях телефону (на екрані вони позначені зазвичай піктограмою шестерні). Шукайте ключове слово – «енергозбереження» та робіть те, що вам пропонується.

[h5_tt class="orange_h5_title" text="Як підзарядити телефон хоча б трохи?"

В інтернеті можна знайти багато екзотичних способів подарувати батареї пару відсотків заряду без сторонніх пристроїв.

Наприклад, можна витягнути акумулятор (якщо вбудована батарея – метод не працює) і потерти його об джинсову тканину або капронові колготки. З'явиться крапелька статичної напруги, і батарея оживе на хвилинку-другу. Для важливого дзвінка чи смс «У нас все гаразд» вистачить.

Ще один оригінальний спосіб (знову ж для батареї, що виймається), щоб отримати кілька відсотків заряду. На будь-якій батареї зазвичай є 3 контакти (блискучі квадратики на одному з ребер): крайні ліворуч і праворуч відповідають за передачу енергії, а середній - за передачу інформації про стан батареї. Щоб «обдурити» телефон, треба акуратно заклеїти шматочком скотчу середній контакт (сусідні не чіпаємо). Залишків заряду вистачить на один короткий дзвінок. Якщо у вас 4 контакти на батареї, скотчем закриваються 3-й та/або 4-й контакти.

Нагрівати батарею і тим більше стукати по ній не треба - можна з нею розпрощатися.

І ще одна порада навздогін

Купуйте телефон з батареєю, що виймається! Від вашого навороченого гаджета під час блекауту толку мало. А от якщо у вас в руках буде старий добрий «бабушкофон» із кнопками та чорно-білим екраном – взагалі чудово. Поки ви фиркаєте, повідомляємо: батареї цих пристроїв тримають заряд 3-4 дні, а антена ловить сигнал там, де всі «яблука» та інші андроїди сором'язливо показують порожні сітки на своїх екранах.