Рада ухвалила закон про добровільний військовий облік жінок, за винятком медиків

Верховна Рада ухвалила закон про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік.

Немеш Янош / УНИАН

Верховна Рада ухвалила закон про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік. За — 297 голосів. Про це повідомив народний депутат фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Жінки, що мають спеціальність з переліку Міністерства оборони України, придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік за бажанням. Але залишилася норма про обовʼязковий військовий облік жінок-медиків (мають медичну або фармацевтичну спеціальність) віком 18 - 60 років.

7 вересня міністр оборони Олексій Резніков підписав наказ про відтермінування на рік, до 1 жовтня 2023 року, взяття жінок на військовий облік. Тому наразі жодних заборон на виїзд жінкам за кордон немає. Прийнятий Верховною Радою закон регулює особливості постановки жінок на військовий облік, але вступ в дію наказу визначає Міноборони. 

Парламентські юристи раніше розкритикували військовий облік жінок за бажанням, тому що жінки не мають необхідної військової підготовки для служби та навичок роботи з військовими.