Акустична травма: як не оглухнути від війни

Близькі канонади та вибухи снарядів можуть призвести до втрати слуху. Розбиралися, як уникнути чи мінімізувати ці ризики.

УНІАН

Кількість українців, які мають проблеми зі слухом, становила до війни понад два мільйони людей, але сьогодні може значно збільшитись. І якщо в мирний час до групи ризику входили працівники «гучних» виробництв з підвищеним рівнем шуму і любителі музики, що оглушує, зараз порушення слуху загрожує і військовим, і жителям територій, що обстрілюються.

Високі децибели від пострілів, вибухів та канонади, які протипоказані людському вуху та мозку, можуть призвести до гострої акустичної травми з незворотними наслідками.

Чому виникає гостра акустична травма?

Причиною травми є звукова хвиля високої інтенсивності 120-130 дБ, під впливом якої уражається структура внутрішнього вуха з подальшим порушенням слуху. Страждають волоскові клітини - невидимі оку рецептори, за допомогою яких мозок отримує звукову інформацію з навколишнього світу. Пошкоджені гучним звуком, вони не відновлюються.

Втрата слуху, спричинена шумом, є другою за частотою причиною нейросенсорної приглухуватості після вікової втрати слуху.

В умовах війни пошкодження слухових механізмів внутрішнього вуха може бути викликане вибуховою хвилею, пострілами у безпосередній близькості, сиреною, впливом будь-якого гучного звуку потужністю від 120 дБ.

Які звуки шкідливі для людини?

Незважаючи на те, що ми звикли жити і не помічати галасу навколо, він є одним з небезпечних ворогів для людського здоров'я. Наш допустимий рівень гучності знаходиться в межах 80-85 дБ, все, що вище - вже шкідливо.

Звуки природи, інтенсивність яких вбирається у 50 дБ, не тільки безпечні, а й благотворно діють на психіку, знижують стрес і заспокоюють. Це шум дощу, шарудіння листя і дерев, звук прибою, легкий вітер, спів птахів.

Наступний рівень від 60 до 85 дБ не природного, а техногенного походження корисним не назвеш. Сюди відноситься шум усередині автомобіля - 70 дБ, звук від вантажівки, що проїжджає, - 80 дБ, шосе в годину пік - 85 дБ. Інтенсивність у 90-110 дБ здатна викликати зниження слуху: звук фена (90 дБ), вертольота (100 дБ), рок-концерту (105 дБ), музика в навушниках та звук бензопили (110 дБ).

115-120 дБ – рівень больового порогу, коли біль у вухах відчувається сильніше, ніж сам звук. При 140 дБ можуть луснути барабанні перетинки, шум 150 дБ є нестерпним, а 180 дБ – смертельним для людини.

Звуки війни знаходяться за межею допустимого рівня і небезпечні для людського слуху, незважаючи на те, що їхня вражаюча дія залежить від індивідуальних та вікових особливостей. Це стосується і звуку сирени, потужність якого досягає 100-120 дБ, і пострілів стрілецької зброї з інтенсивністю 140 дБ, і особливо звуків вибуху з силою до 220 дБ. У таких випадках для серйозного порушення слуху або навіть його повної втрати достатньо один раз опинитися в небезпечній близькості до бойових дій.

Як проявляється акустична травма?

Головним симптомом при гострій травмі є різке погіршення слуху, що проявляється різним ступенем інтенсивності як з однієї, так і з двох сторін. Крім того, можуть виникати:

При баротравмі, коли ушкоджується барабанна перетинка, людина відчуває неймовірно сильний біль, який може призвести до втрати свідомості. Баротравма супроводжує акустичну травму вуха під час пострілів або вибуху на близькій відстані.

Що відбувається за різних ступенях ураження?

Гостра травма розвивається під впливом сильного акустичного навантаження від звуків потужнішими за 120 дБ і проявляється в залежності від ступеня тяжкості.

При легкому ступені сприйняття звуків до попереднього рівня відновлюється через 5-10 хвилин після травми, яка зазвичай не потребує лікування.

За середнього ступеня в перші 2-3 години постраждалий чує лише дуже гучні звуки, і щоб «достукатися» до нього, треба кричати. Потім звукосприйняття поступово відновлюється, але не повністю - навіть після лікування залишаються залишкові явища приглухуватості. Згодом під впливом негативних чинників - інфекції чи постійний шум - порушення слуху може прогресувати.

При тяжкому ступені акустичної травми відновлення слуху практично неможливе.

Чим небезпечні звуки війни?

Одужання після гострої акустичної травми залежить від ступеня ушкоджень, своєчасного виявлення та лікування, що в умовах війни не завжди можливо. Найважчим наслідком є глухота, яка може розвинутись і через деякий час, але можливі важкі ускладнення і зі збереженням слуху:

Загалом шум високої інтенсивності негативно впливає на роботу вестибулярного апарату, який координує функції кори головного мозку, кровообіг.

Викликає зміни в роботі серцево-судинної системи, провокуючи зміни тонусу та ритму серцевих скорочень, зміни артеріального тиску, головний біль та запаморочення.

Дуже страждає від шуму нервова система: підвищується внутрішньочерепний тиск, знижується гострота зору та активність мозку, порушуються обмінні процеси організму.

З боку травної системи може змінюватись кислотність та зменшуватись виділення шлункового соку, провокуючи гастрит, порушуватиметься нормальна функція шлунка.

Посилюється стрес, якого і так вистачає, внаслідок активізації виділення гормонів кортизолу, адреналіну і норадреналіну.

Як захистити слух?

У випадку з військовослужбовцями, які щодня ризикують його втратити, отоларингологи рекомендують використовувати спеціальні навушники або беруші для військових.

Так звані активні навушники приглушають занадто гучні звуки інтенсивністю вище 85 дБ, але при цьому посилюють тихі звуки менше 20-40 дБ. Це і захищає від гуркоту, і дозволяє все чути та орієнтуватися у просторі. На жаль, «рекомендовано» не означає «забезпечене», тому цим важливим на війні аксесуаром наших захисників забезпечують переважно волонтери.

Щодо цивільного населення, способи профілактики втрати слуху споконвічні, банальні, але нічого нового ніхто поки що не придумав.

  1. Під час обстрілу закрити вуха руками, подушкою, одягом і відкрити рот, час від часу ковтаючи слину.
  2. По можливості використовувати шумопоглинаючі або звукоізоляційні навушники.
  3. Використовувати звичайні накладні навушники або беруші.

Якщо протягом трьох днів залишається відчуття закладеності вух або звук проходить ніби крізь вату, слід звернутися до отоларинголога. Відсутність лікування може загрожувати повною втратою слуху.

У разі використання слухових апаратів можна зменшити звук, щоб захиститися від гучних звуків. Зовсім відключати їх під час обстрілів не рекомендується – це наражає на додаткову небезпеку.

Не зайвим буде дотримуватись і мирних правил профілактики: