Селяни, що виростили буряк-рекордсмен на 5 кг: Тягнули його, як ріпку

Одного овоча сім'ї із села Черепашинці Вінниччини вистачить для борщу на всю зиму.

ФБ Неля Максимчук

Подарували сусідам

Анастасія Зелена із села Черепашинці за 50 км від Вінниці цього року вперше садила город. Каже, городні справи – зовсім не її стихія, але часи зараз такі, що краще мати щось своє.

Копаючи восени моркву, Настя журилася - не вродила. Доводилося буквально шукати у чорноземі.

– Бачу – сусідка вийшла на свій город, я їй і поскаржилася на неврожай – у мене взагалі практично нічого нормально не вродило, – розповідає «КП в Україні» Анастасія Зелена. – Я в селі живу нещодавно. А вона: «А ну йди сюди, покажу, що в мене». Заходжу - а в неї в землі сидить величезний буряк з відро розміром!

Овоч буквально вискочив із землі – напевно, сам хотів похвалитися розмірами. Але корінням щосили тримався за землю.

- Тягли його, як ріпку, всі разом - так міцно сидів, - усміхається Анастасія.

Настя попросила у сусідки дозволу сфотографувати рекордні буряки, щоб виставити в соцмережах, але бабуся Катя – так звати хазяйку буряків – вирішила її подарувати.

– Та забирай, каже, навіщо вона мені потрібна, – продовжує наша співрозмовниця. - У неї і морква велика вродила.

Сусіди почали допитувати бабусю Катю, що за сорт і де вона брала насіння, якоїсь фірми. Щоправда, сорт наша співрозмовниця вже забула, але каже – на упаковці було написано, що буряк виросте вагою не більше, ніж півкіло. Взяла звичайнісіньке насіння в магазині, яке перше попалося. Але місцеві селяни сорти взяли на замітку.

Ділянка десятиліттями не оброблялася

До речі, бабуся Катя – городник-аматор, ніякий не професіонал. Десятиліттями ділянка з будинком у селі Черепашинці стояла у запустінні – родина жила у місті. А цього літа вирішили її обробляти.

- Там роками нічого не росло і не оброблялося, грядки нічим не удобрювали, жодної секретної методики вирощування у бабусі Каті немає, - запевняє Анастасія. – На результат вплинуло її любов та наш родючий чорнозем. Ми живемо біля лісу, може, ще й це дало своє.

Бабуся Катя і справді виявила неабияку любов і турботу до буряків - від попелиці листя вона не просто обприскувала, а ретельно перемивала кожен листочок! Ось овоч і віддячив її своїм розміром. Уродила у неї не тільки буряк – капуста також дивує розмірами.

- Людина всю душу вклала, ось земля так і сказала «дякую», - посміхається Анастасія. – У них і капуста хороша – міцна, теж велика.

А, можливо, бабуся віддала буряк-велетень тому, що сама їсти побоялася. Свекор Насті теж поглядав на нього з підозрою: Це що ж за мутант?! Я його неїстиму!». Поки жінка не почистила його і не порізала соломкою на заготівлю для борщу.

- Спробував, хмикнув – солодкий, як яблуко! – каже Анастасія. - Усередині червоний, без порожнеч. У мене навіть діти із задоволенням його замість фруктів їли. І борщ із нього ми вже варили. Решта піде в морозилку – цього одного буряка мені вистачить на всю зиму, більше купувати не буду. Цілий таз на 15 літрів вийшов!

Чоловік Анастасії, який зараз на війні, нарікав – ех, чого ж ти його покришила, треба було до Книги рекордів подавати заявку.

Щоправда, протримався рекорд навіть усередині села недовго – ще одна сусідка, зібравши врожай за пару днів, похвалилася своїм трофеєм: у неї виріс червоний буряк вагою аж сім кіло, а морква – по півтора! Причому у неї буряк-гігант не один - є менші овочі, але теж немаленькі, по п'ять кіло.