СБУ викрила ексзаступника міністра охорони здоров’я: привласнив кошти на запуск цифрової медицини

Гроші мали піти на запуск цифрової медицини.

ssu.gov.ua

Кіберфахівці Служби безпеки викрили ексзаступника міністра, який провернув оборудку під час реформування медгалузі та запуску цифрової медицини. За даними пресслужби СБУ, дії  чиновника призвели до збитків держави на 2 млн гривень та зашкодили створенню реєстру донорів.

Представники МОЗ мали запровадити електронний реєстр живих донорів стовбурових клітин. Гроші під запуск проєкту були надані у вигляді кредитних коштів від Міжнародного банку реконструкції та розвитку наприкінці 2018 року.

Для впровадження заходів цифровізації заступник міністра уклав угоду з керівником однієї зі столичних ІТ-компаній. Згідно з підписаним документом, підприємство отримало кошти на встановлення у відомстві програмного забезпечення для роботи відповідного реєстру донорів.

Підрядники договірні зобов’язання не виконали і не надали МОЗ необхідні технології. При цьому високопосадовець підписав акт прийому-передачі програмної продукції.

На підставі проведеного кіберрозслідування та зібраних доказів СБУ ініціювала здійснення судових комп’ютерно-технічних та почеркознавчих експертиз, які підтвердили причетність колишнього топ-чиновника до незаконних дій. Серед іншого підтверджено й автентичність його підпису у фінансових документах.

За матеріалами СБУ слідчі ДБР повідомили колишньому високопосадовцю про підзору. Наразі триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності винних осіб.