Запорізьку АЕС знову підключили до енергомережі

Три резервні лінії електропередач знову знаходяться в резерві.

Фахівцям вдалося відновити одну із чотирьох зовнішніх ліній електропередач, внаслідок чого Запорізьку атомну станцію знову підключили до мережі. Про це повідомляє прес-служба МАГАТЕ.

- Відновлена лінія 750 кіловольт знову забезпечує ЗАЕС електроенергією, яка потрібна для охолодження реактора та інших функцій безпеки. Після повторного підключення основної лінії три резервні лінії електропередачі знову знаходяться в резерві. Три інші основні зовнішні лінії електропередачі 750 кВ, які були втрачені раніше під час конфлікту, залишаються відключеними, - заявили в агентстві.

Як зазначили у МГАТЕ, усі шість реакторів досі залишаються у стані холодної зупинки, але для забезпечення основних функцій їм потрібне харчування.

- Надійне електропостачання від мережі за межами майданчика та системи резервного електропостачання необхідні для забезпечення ядерної безпеки та запобігання ядерній аварії, навіть коли реактори більше не працюють, - зазначено у повідомленні.

Єдиний енергоблок №6, що працює, на Запорізькій АЕС відключили від мережі 11 вересня. Після охолодження його перевели у холодний стан. До цього три доби 6-й енергоблок працював у режимі острова, загоюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності.