Європарламент: Угорщину більше не можна вважати країною з "повноправною демократією"

Парламент засудив "навмисні та систематичні зусилля угорського уряду" щодо підриву європейських цінностей.

pixabay.com

Депутати Європейського парламенту проголосували за документ, який демонструє, що Європейський Союз бачить ризик серйозного порушення основних цінностей ЄС з боку Угорщини. Відповідний документ підтримали 448 депутатів, повідомляє прес-служба Європарламенту.

Парламент засудив "навмисні та систематичні зусилля угорського уряду" щодо підриву європейських цінностей. Депутати парламенту вважають, що в Угорщині утворився "гібридний режим виборчої автократії" – конституційної системи, за якої вибори відбуваються, але відсутня повага до демократичних норм та стандартів.

- Висновки доповіді зрозумілі та безповоротні: Угорщина не є демократією. Для парламенту як ніколи важливо було зайняти таку позицію з огляду на тривожні темпи відступу від верховенства закону в Угорщині, – заявила доповідач парламенту щодо ситуації в Угорщині Гвендолін Дельбос-Корфілд.

Депутати Європарламенту наголошують, що норми права ЄС "не вимагають одностайності серед держав-членів для виявлення явного ризику серйозного порушення цінностей ЄС, а також для надання конкретних рекомендацій та термінів". Тому депутати Європарламенту закликають Європейську комісію використовувати всі інструменти впливу на країну, які є в її розпорядженні, зокрема регулювання бюджетних умов.