Загострення конфлікту між Вірменією та Азербайджаном: Єреван попросив допомоги ОДКБ

Вірменія заявила про чергові обстріли з боку Азербайджана.

SPUTNIK/REUTERS

В ніч на 13 вересня в черговий раз загострився конфлікт між Вірменією та Азербайджаном. Ереван заявив про "інтенсивний обстріл із застосуванням артилерії, великокаліберних гармат і безпілотників з боку Азербайджану в напрямку Горіс, Сотк і Джермук". Країна провела засідання Ради безпеки, на якій було ухвалено рішення звернутися до РФ для застосування положень угоди про Організацію Договору про колективну безпеку, пише "Арменпрес".

Учасники засідання також вирішили звернутися з приводу “агресії, здійсненої Азербайджаном проти суверенної території Вірменії”, до Ради Безпеки ООН. Вірменський прем'єр-міністр Пашинян висловив надію на адекватну реакцію міжнародної спільноти.

Натомість Міністерство оборони Азербайджану назвало інформацію про вторгнення азербайджанських військ на територію Вірменії «абсурдом». Відомство випустило офіційне повідомлення, в якому йдеться про те, інформація про напади азербайджанської армії на цивільне населення, об'єкти та інфраструктуру не відповідає дійсності.

- У відповідь на провокації Вірменії контрзаходи носять локальний характер і спрямовані проти законних військових цілей, які є вогневими точками. Заходи у відповідь носять невеликий та цілеспрямований характер і спрямовані на забезпечення безпеки кордонів Азербайджану та припинення провокацій з боку Вірменії”, - запевняють у Міноборони Азербайджану.

На тлі відновлення конфлікту деякі ЗМІ написали, що розміщена у Вірменії 102-а російська військова база в Гюмрі нібито була піднята через тривогу. У подальшому інформація не підтвердилася. Також не підтвердились дані про те, що сторони досягли перемир’я, яке почне діяти о 02:30 .

Вірменія входить в Організацію Договору про колективну безпеку (ОДКБ), разом з Росією, Казахстаном, Киргизією, Таджикистаном і Узбекистаном. Будучи членом ОДКБ, Вірменія може звернутися до організації за допомогою.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває вже не перше десятиліття, він стосується контролю над Нагірним Карабахом. В вересні 2020 року, після декількох тижнів перестрілок, які спричинили за собою жертви з обох сторін, було підписано угоду про припинення вогню між країнами. Посередником виступив Путін, а російські військові в якості "миротворців" були розміщені між Вірменією і Нагірним Карабахом на п'ять років.