Кейт Бланшетт та Колін Фаррелл перемогли на Венеційському кінофестивалі

Переможці Венеційського кінофестивалю - вдруге в історії «Золотого лева» отримав документальний фільм.

Getty Images

Вдруге в історії Венеційського кінофестивалю «Золотого лева» отримав документальний фільм. Це стрічка «Вся краса та кровопролиття» (All The Beauty And The Bloodshed) американської режисерки Лори Пойтрас. Найкращою акторкою назвали Кейт Бланшетт, а найкращим актором Коліна Фаррелла.

Картина-переможець розповідає про фотографа та активістку Нен Голдін, яка намагалася притягнути до відповідальності компанію Purdue Pharma за так звану епідемію опіоїдів. З кінця 1990-х близько пів мільйона американців померли через передозування. Усе почалося зі знеболювального «Оксиконтин», яке насправді було синтетичним героїном і викликало сильну залежність. Компанія Purdue Pharma, що його виробляла, належала філантропам і меценатам сімʼї Саклер.

Основний конкурс

Секція "Горизонти"

Жюрі конкурсу цьогоріч очолювала американська акторка Джуліанна Мур. У програмі "Горизонти" змагався український фільм "Люксембруг, Люксембург" режисера Антоніо Лукіча. У позаконкурсній програмі показали документальну картину "Свобода в огні" американського режисера Євгена Афінєєвського про війну в Україні і «Київський процес» Сергія Лозниці. Українська актриса та телеведуча Дар'я Трегубова отримала нагороду "Women in cinema award", яку вручають італійські кіно-журналістки.