Новий король Чарльз III у зверненні до нації згадав війну, монархію та Гаррі з Меган

Перше звернення короля Чарльза III до нації - головні цитати.

REUTERS

Новий король Великобританії Чарльз III вперше звернувся до нації після смерті своєї матері Єлизавети II. Чарльз підтвердив, що його дружина Камілла стала королевою-консортом, а старший син принц Уільям та його дружина Кейт - новими принцом та принцесою Уельскими. Ось скорочена версія його промови. 

- Я звертаюся до вас сьогодні з почуттям глибокої скорботи. Протягом усього свого життя Її Величність Королева — моя улюблена мати — була натхненням і прикладом для мене та всієї моєї сім’ї, і ми в найщирішому боргу перед матір’ю, який може мати будь-яка родина: за її любов, прихильність, керівництво розуміння і приклад. 

У 1947 році, у свій 21-й день народження, вона пообіцяла в ефірі з Кейптауна до Співдружності присвятити своє життя, коротке чи довге, служінню своїм народам. Це була більше, ніж обіцянка: це була глибока особиста відданість, яка визначила все її життя. Цю обіцянку довічного служіння я повторюю всім вам сьогодні.

У її житті на службі ми побачили незмінну любов до традицій разом із тим безстрашним захопленням прогресом, які роблять нас великими як націю. Прихильність, захоплення та повага, які вона викликала, стали візитною карткою її правління. І, як може засвідчити кожен член моєї родини, вона поєднувала ці якості з теплотою, гумором і безпомилковою здатністю завжди бачити в людях найкраще.

Коли королева зійшла на престол, Великобританія та світ все ще справлялися з нестатками та наслідками Другої світової війни та все ще жили за умовностями минулих часів. Державні інституції змінювалися по черзі. Але, незважаючи на всі зміни та виклики, наша нація та родина Королівств, талантами, традиціями та досягненнями яких я так невимовно пишаюся, процвітали та процвітали.

Наші цінності залишалися і повинні залишатися незмінними. Роль і обов’язки монархії також залишаються, як і особливі стосунки суверена та відповідальність перед Церквою Англії – Церквою, в якій моя власна віра так глибоко вкорінена. У цій вірі та цінностях я був вихований, щоб плекати почуття обов’язку перед іншими та з великою повагою ставитися до цінних традицій, свобод і обов’язків нашої унікальної історії та нашої системи парламентського правління.

Звичайно, моє життя зміниться, коли я візьмуся за свої нові обов’язки. Я більше не зможу приділяти стільки свого часу та енергії благодійним організаціям і проблемам, які мене так хвилюють. Але я знаю, що ця важлива робота буде в надійних руках інших. Це також час змін для моєї сім’ї. Я розраховую на люб’язну допомогу моєї коханої дружини Камілли. На знак визнання її лояльності в державному служінні після нашого шлюбу 17 років тому, вона стала моєю королевою-консортом. Я знаю, що вона виконає вимоги своєї нової ролі та непохитну відданість обов’язку, на яку я так покладався.

Як мій спадкоємець, Вільям тепер приймає шотландські титули, які так багато означали для мене. Він змінить мене на посаді герцога Корнуольського і бере на себе обов’язки щодо герцогства Корнуольського, які я виконував понад п’ять десятиліть. Сьогодні я пишаюся тим, що зробив його принцом Уельським. З Кетрін поруч із ним наші нові принц і принцеса Уельські, я знаю, продовжуватимуть надихати та допомагати.

Я висловлюю свою любов до принца Гаррі та Меган, які продовжують будувати своє життя за кордоном.

І моїй любій мамі, яка починає свою останню велику подорож, щоб приєднатися до мого дорогого покійного тата, я хочу просто сказати ось що: дякую. Дякуємо вам за вашу любов і відданість нашій родині та сім’ї народів, яким ви так старанно служили всі ці роки.

Королева Єлизавета II померла 8 вересня у замку Балморал у Шотландії у віці 96 років. Вона правила Сполученим Королівством 70 років - більше ніж будь який британський монарх.