Прогноз погоди в Україні: починається сезон дощів

Які сюрпризи готує стихія на 10-11 вересня.

Джил Веллінгтон з сайту Pixabay

Погляди всього світу прикуті до Великобританії. Померла королева Єлизавета ІІ. На престол зійшов король Чарльз ІІІ. Суботній ранок 10 вересня у Лондоні зустріло його дрібним дощем, і температурою +14… +18 градусів. Західний вітер зі швидкістю 3-5 метрів на секунду задував у кватирку Букінгемського палацу. Король ще не здогадувався, що до п'ятої години дня, коли слуги подадуть чай, вітер повністю зміниться на північний.

Тим часом в Україні йдуть дощі сильніші за британські. Суха хмарна погода збережеться лише у Херсоні, Запоріжжі, Харкові та на Донбасі. Природа ніби дає оркам, що заблукали тут, шанс драпати до себе на болота, нехай і в мокрих штанях, але хоча б з сухими ногами.

Спочатку сайт Гідрометцентру погрожував громом та блискавками, але після обіду перемалював карту прогнозу. Блискавок немає – але зливи накриють центр та захід України.

Детальний прогноз погоди на 10 вересня"

[h5_tt class="orange_h5_title" text="Детальний прогноз погоди на 11 вересня

Найхолодніше у суботу очікується у Києві – лише +13, а найтепліше у Миколаєві : +22… +24. Якщо не брати до уваги південь, то загалом по країні вдень від +15 до +18. Зате вночі стане трохи тепліше – заморозки на якийсь час відступили на правобережній Україні, де місяць світить при +10. А ось на лівобережній частині країни вночі +4…+6.

У неділю, 11 вересня, без дощів лише у Запоріжжі, Харкові та на Донбасі, але сонце і там не вигляне з-за хмар. В решті регіонів - дощі.

Холодне повітря продовжує господарювати на півночі країни: у Сумах та Чернігові +12+14. У Полтаві +13…+15. В решті регіонів до +18, і лише на півдні, у Вінниці та Чернівцях стовпчик термометра перебереться за 20 градусів тепла.

Завдяки дощу потеплішає і вночі – нижче +5…+7 не передбачається.

Непокоїть вітер - він як почне у суботу дмухати зі швидкістю 7 -12 м/с, так і продовжить біснуватись у неділю.

Втім, згідно з народними прикметами, грозові дощі 11 вересня мають пророкувати теплу осінь. Погадати на погоду можна і за допомогою листя берези, але тільки завзятий колаборант сьогодні звертатиметься по допомогу до цього символу "руського миру".

А от якщо наші українські бойові гуси та журавлі досі не відлетіли на південь —  зима прийде пізно та виявиться теплою. Щоправда, у Києві і влітку не зустрінеш журавля чи гусака. Хіба що Кличко трапиться, але він незалежно від дати завжди пророкує важку зиму та перманентні комунальні труднощі.

До речі, про комунальні труднощі. 10 вересня 1988 року в Одесі вперше стартував кінофестиваль "Золотий Дюк", на якому Гран-прі отримала комедія "Фонтан". Тоді картина виглядала як безглузда фантасмагорія, але наразі це практично документальний фільм.

Але повернемось до прогнозу. На 11 вересня наші предки, наче знущаючись з майбутніх поколінь українців, знову зациклилися на журавлях: якщо полетіли - зима буде ранньою. У них що, століття тому спостерігався дефіцит різновидів птахів? Втім, були ще граки: якщо їх багато у цей день - продовжуватиметься сонячна погода. Якщо сонця немає, а граків все одно чимало, значить, вони просто прижилися на смітниках і не хочуть звідси відлітати, їм тут так все душевно, по-домашньому!

Тому вся надія на туман: побачили його вранці - отже, бабине літо почалося. Якщо ж цього дня ви не побачите туману, а почуєте дружні співи - значить, хор імені Верьовки вже почав відзначати 79 років з моменту свого створення. До речі, тоді ж, 1943 року, вперше випустили й грановану склянку. Може, ці події аж ніяк не пов'язані між собою, але у випадку зі святкуванням певний приємний симбіоз спостерігається. І якщо вже розмова повернулася у таке цілюще русло – пам'ятаєте коньяк Януковича, куплений на лондонському (там, де новий король і дощі, все пов'язано) аукціоні за 20 тисяч фунтів стерлінгів бізнесменом Євгеном Чичваркіним? Останній може випити його 10 вересня у день свого 48-річчя. Наступного дня до нього може приєднатися, якщо народ не проти, телеведуча Наталія Влащенко (62 роки), актор та джентльмен (тут не лондонський, а одеський) Олег Школьник (66 років), опозиціонерка Світлана Тихановська (все одно в Білорусі їй не дадуть відзначити 40 років, але можуть дати 15). А чудові рюкзаки їм як подарунок може вручити син колишнього міністра МВС 34-річний Олександр Аваков. У нього тих рюкзаків має бути багато, хоч і не доведено.