Європейська народна партія номінувала українців та Зеленського на премію Сахарова

Вони продовжують щодня захищати європейські цінності на полях битв.

twitter.com/EPPGroup

Європейська народна партія номінувала українців та президента Володимира Зеленського на здобуття премії Сахарова. Про це повідомила заступник голови групи ЄНП, колишній міністр оборони Литви Раса Юкнявічене.

- Ми не сумніваємося, що хоробрий народ України на чолі з президентом Володимиром Зеленським заслуговує отримати цьогорічну премію Сахарова за свободу думки. Вони щодня продовжують захищати європейські цінності на полях битв. Я сподіваюся, що наше висування кандидатів підтримають усі політичні групи в Європарламенті, - сказала Раса Юкнявічене.

У Європейській народній партії зазначили, що група ЄНП від початку війни підтримувала Україну та її демократичний уряд, наполягала на вжитті конкретних заходів щодо протидії міжнародному злочину, який вчиняє Росія. Наприклад, однією з перших закликала запровадити ембарго на російську нафту, вугілля, ядерне паливо та газ, виключити російські банки із системи SWIFT. Пізніше це було реалізовано Європейським Союзом.

Група ЄНП є найбільшою політичною групою в Європейському парламенті, до якої входять 176 членів із усіх країн-членів ЄС. Лауреата премії Сахарова буде оголошено 20 жовтня, а церемонія нагородження відбудеться 14 грудня. Переможець отримає 50 тисяч євро.

2021 року премію Сахарова отримав ув'язнений російський опозиційний політик Олексій Навальний, у 2020-му – білоруська опозиція, 2018-го - український режисер Олег Сенцов, який на той момент знаходився у російській в'язниці. Премія «За свободу думки» імені Сахарова – нагорода у галузі прав людини, заснована у 1988 році Європейським парламентом на честь радянського фізика та правозахисника Андрія Сахарова.

У травні 2022 року українських журналістів відзначили Пулітцерівською премією. Представники ЗМІ отримали спеціальну нагороду журі за "мужність, стійкість та прагнення правдивого висвітлення" під час вторгнення Росії.