Суд збільшив заставу для екснардепа Мартиненка до 24 мільйонів гривень

Щоб уникнути тримання у СІЗО, політик має внести суму, яка більша у 6 разів за попередню.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду змінила розмір застави колишньому народному депутату Миколі Мартиненку, підозрюваному у корупції. Замість 5 мільйонів гривень політик має внести 24 мільйони гривень, щоб перебувати на волі. Про це повідомляє пресслужба суду.

- 6 вересня суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційних скарг сторін ухвалив скасувати ухвалу слідчого судді від 04.08.2022 в частині розміру застави, що сягає 4 962 000 грн. Своєю ухвалою колегія суддів Апеляційної палати ВАКС ухвалила застосувати до зазначеного депутата заставу у розмірі 24 700 000 гривень та поставила в обов'язок не відлучатися за межі України без дозволу слідчого, прокурора, суду, - повідомили у САП.

Як зазначили у відомстві, підозрюваного також зобов'язали прибувати до детектива, прокурора, до суду на першу вимогу, повідомляти про зміну місця свого проживання й утримуватись від спілкування зі свідками у справі.

У прокуратурі ім'я та прізвище підозрюваного не назвали, але вказали, що йдеться про народного депутата України ІІІ-VIII скликань та колишнього голову комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Миколі Мартиненку повідомили про підозру слідчі у наприкінці липня. Йому інкримінують отримання хабара та відмивання коштів. За версією слідства, політик отримав від керівництва чеської компанії Skoda JS as неправомірну вигоду у розмірі 311,6 тисячі євро за сприяння у просуванні їхніх інтересів в Україні. Екснардепа судитимуть за двома статтями Кримінального кодексу – ч. 4 ст. 368 "Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовцем" та ч. 2 ст. 209 "Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом".