Обліпиха для потенції, калина – від депресії: топ-5 осінніх ягід

Які ягоди потрібно збирати у вересні-жовтні та як їх заготовляти на зиму.

Дмитро Володимирович із сайту Pixabay

Кінець фруктово-ягідного літнього сезону не означає, що «живі» вітаміни закінчилися. Нам пощастило: безцінні своїми цілющими властивостями ягоди ростуть в Україні просто під ногами, прикрашають двори та парки, продаються бабусями на ринках за смішні гроші. Потрібно тільки знати, від чого вони, навіщо і як зберегти ягоди, щоб усю зиму користуватися щедрими дарами природи.

Чорниця

Цариця карпатських лісів, де її називають яфіною, і один із найпотужніших натуральних антиоксидантів. Найбільш відома в лікуванні хвороб зору, оскільки каротиноїди, що містяться в ній, покращують кровопостачання зорових шляхів і зорову функцію, відновлюють клітини сітківки, загострюють нічний зір. Пік збирання цієї ягоди припадає на середину літа, але збирають її до кінця вересня.

Чим корисна:

Застосовується в лікуванні:

Крім того, чорниця – відмінна профілактика онкології, простудних захворювань, хвороб Паркінсона та Альцгеймера і просто старіння організму.

Протипоказання:

Насамперед надмірне захоплення - навіть найкориснішої ягоди не варто з'їдати більше 200 - 300 г на день. І, звичайно, індивідуальна непереносимість. Обережним потрібно бути при:

Способи заготівлі:

  1. Консервування: варення, джеми, компоти, мармелад. Причому при виготовленні варення для максимальної користі ягід їх рекомендують проварювати всього 5 хвилин. Крім того, чорниці консервують і без цукру, зберігаючи натуральний смак.
  2. Перетерті чорниці з цукром у пропорції 1:2, збиті блендером і розкладені по банкам, що зберігаються в холодильнику.
  3. Заморозка - найбільш перевірений спосіб збереження корисних властивостей чорниці. Спочатку сухі чисті ягоди розкладаються на листі в один шар, після 1-2 годин у морозильній камері зсипаються в пакети або контейнери.
  4. Сушіння – причому всіма відомими способами. І на повітрі, і в духовці, і в сушарці. Втрати «товарного вигляду» не варто боятись: ягоди хоч і зморщуються, практично нічого цінного не втрачають.

Важливо: за будь-якого способу заготівлі не повинно бути жодної зіпсованої ягоди, інакше вся праця буде зіпсована.

Обліпиха

Незаслужено обійдена увагою ягода, що є справжнім еліксиром краси та молодості і чемпіоном із вмісту каротину. А сфера застосування обліпихи простягається від догляду за шкірою та волоссям до відновлення тканин органів дихання. До речі, у розпал пандемії коронавірусу лікарі рекомендували своїм пацієнтам чай із заморожених ягід: дві чайні ложки на склянку окропу з додаванням меду. Курцям для відновлення після перенесеної пневмонії або бронхіту обліпиха – засіб №1.

Чим корисна:

Застосовується в лікуванні:

У якості профілактики обліпиха застосовується для нормалізації роботи нервової системи, сну та поведінки, зменшення ризиків виникнення пухлин, зміцнення імунітету.

Протипоказання:

Обліпиху не рекомендують давати дітям віком до 12 років, дуже дозовано можна вживати її вагітним. Зовсім не потрібно в період загострення хвороб шлунка та кишечника, виразки, холециститу, панкреатиту. І у разі каменів у жовчному чи сечовому міхурі, а також у нирках.

Способи заготівлі:

  1. Консервування: сік, варення та джеми, які робляться і з кісточками, і без них. Перед варінням з кісточками ягоди краще перемолоти у блендері, щоб кісточка не заважала. Варення з обліпихи має дуже гарний колір, запах ананаса і оригінальний смак.
  2. Перетерта з цукром у однаковій пропорції у блендері чи м'ясорубці. Коли готова маса розлита у банки, зверху обов'язково кладеться ще кілька ложок цукру. Зберігається у холодильнику близько трьох місяців.
  3. Заморозка: найпростіший і найкращий спосіб, з обов'язковим попереднім висушуванням ягід і швидкою заморозкою в один шар.

Брусниця

У цій ягоді корисні не тільки плоди, а й листя, вона довго зберігається у свіжому вигляді і «працює» як заспокійливий засіб, знижує тиск.

Чим корисна:

Застосовується в лікуванні:

Протипоказання:

Способи заготівлі:

  1. Консервація: варення, джеми, узвари, соуси до м'яса. Особливість брусниці - здатність зберігати корисні властивості навіть після термічної обробки. При виготовленні варення до ягід додають яблука, апельсини, корицю, мед. Класика: брусниця, цукор у рівних пропорціях та волоські горіхи.
  2. Брусниця з цукром без варіння: шари повністю висушених ягід чергуються з рівними шарами цукру, зверху обов'язково цукор. Зберігається в холодильнику протягом року під кришкою.
  3. Заморозка: ягоди повинні бути абсолютно сухими та цілими, попередня заморозка не потрібна.
  4. Сушіння: на відкритому повітрі без доступу сонячних променів або в духовці за температури не більше 60 градусів.
  5. Мочена брусниця: на 1 кг ягід – 1 склянка цукру, 2 склянки води, паличка кориці, лимонна цедра. У стерилізовані банки на 1/2 або 1/3 викладається брусниця і заливається сиропом. Він попередньо вариться трохи більше 7 хвилин і проціджується. Зберігати у холодильнику.

Горобина

В Україні цю цілющу рослину можна зустріти всюди, але зривати ягоди чомусь мало кому спадає на думку. А дарма: у горобині безліч корисностей, особливо для жителів великих міст, оскільки вона захищає від радіоактивного випромінювання, містить калій, залізо, магній, фосфор та йод.

Чим корисна:

Застосовується в лікуванні:

Протипоказання:

Способи заготівлі:

1. Консервація: варення, джеми, конфітюри, компоти, соки. У складі горобини є природні консерванти, тому зберігатися може довго. Перед консервуванням слід врахувати кілька моментів:

2. В'ялення: на 3 хвилини ягоди заливаються окропом, потім холодною водою, в якій потрібно вимочувати їх 12 годин, кілька разів змінюючи воду. Обсушити, засипати цукром із розрахунку 2 склянки на 1 кг ягід та витримати добу при кімнатній температурі. Потім злити сік, який можна відразу закрити в банку, ще раз засипати 2 склянками цукру. За добу знову злити сік, а ягоди залити гарячим цукровим сиропом. Варити, не доводячи до кипіння, 7 хвилин. Сироп процідити і знову злити в банку, а плоди викласти в розігріту до 70 градусів духовку. Витримати 30 хвилин, дати охолонути і ще на 30 хвилин відправити до духовки. Після чого залишити на добу при кімнатній температурі, потім скласти в скляний посуд з кришкою. Зберігати в коморі або в кухонній шафі.

3. Заморозка: тут все, як і з іншими ягодами, тільки попереднє заморожування має тривати 4 години.

4. Сушіння: вимиті та просушені ягоди викладаються в духовку при 70 градусах, в процесі їх потрібно постійно перемішувати. Можна сушити і на повітрі, але це може тривати довго - 1-2 тижні.

Калина

Терпка та гіркувата на смак калина – скарбниця вітамінів та мікроелементів, використовується в кулінарії, косметології, медицині, дієтології.

Чим корисна:

Застосовується в лікуванні:

Протипоказання:

Способи заготівлі:

Враховуючи гіркий смак калини, перед приготуванням її варто заморозити, це підсолодить ягоди.

  1. Перетерта із цукром: це найпопулярніший спосіб. Підготовлені ягоди укладаються в банки і приминаються, щоби пустили сік. Дві частини цукру висипаються в ягоди та перемішуються, третя кладеться зверху. Перетерти калину можна і з медом у пропорції 1:1.
  2. Желе із калини: плюс у тому, що нічого не потрібно варити. Ягоди спершу мнуть, потім перетирають через сито, щоб позбутися кісточок. В отриманий сік додається цукор з розрахунку 1:2, перемішується та розфасовується у банки. Калина в холодильнику дуже швидко перетворюється на «холодець».
  3. Сушіння: ягоди викладаються на лист так, щоб не торкалися одна з одною, і відправляються в відкриту духовку при температурі 55 - 60 градусів. Готові, як тільки зморщаться.
  4. Заморожування: попереднє заморожування повинно тривати 2-3 години, ягоди в процесі не повинні торкатися.