Енергодар - місто енергетиків та найпотужнішої АЕС у Європі

Енергодар - місто енергетиків та найпотужнішої АЕС у Європі

Енергодар – місто у Запорізькій області України, засноване у 1972 році разом із початком будівництва Запорізької ДРЕС (державної районної електростанції). Спочатку Енергодар був селищем, де жили будівельники та співробітники станції. У 1985 році, коли було запущено перший блок свіжопобудованої Запорізької АЕС і з'явилися ще сотні робочих місць, населення Енергодару досягло 50 тисяч - і селище отримало статус міста.

Енергодар розташувався на лівому березі річки Дніпро, узбережжя Каховського водосховища. Усі розташовані в місті електростанції виробляють близько чверті електроенергії, що виробляється в країні. Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі і входить до трійки найпотужніших АЕС у світі, поступаючись лише японським АЕС «Фукусіма» та «Касівадзакі-Каріва».

Щорічно станція генерує близько 40 млрд кВт·год електроенергії, що становить п'яту частину загальнорічного виробництва електроенергії в Україні та половину її виробництва на українських атомних станціях.

Із 50 тисяч жителів Енергодару майже половина зайнята обслуговуванням роботи Запорізької атомної електростанції, це основний роботодавець у місті. Після окупації міста та станції російськими військами та масового виїзду мешканців Енергодару, станцію залишилися обслуговувати близько 10 000 співробітників.