Другий приватний політ на МКС відбудеться 2023 року

NASA та американська компанія Axiom Space повідомили про підписання угоди.

axiomspace.com

NASA та приватна американська компанія Axiom Space домовилися про другий приватний політ на МКС. Він відбудеться у другому кварталі 2023 року, а підготовка розпочнеться вже цієї осені, повідомило Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору.

Місія Axiom Mission 2 (Ax-2) стартує із Космічного центру Кеннеді у Флориді. Після стикування астронавти проведуть на борту орбітальної лабораторії 10 днів.

Axiom Space вибере чотирьох основних та чотирьох запасних членів екіпажу та подасть на розгляд. NASA наполягає, щоб командиром, як і раніше, був їх астронавт. Axiom також уклала контракт із SpaceX Ілона Маска для доставки на МКС і назад на космічному кораблі Dragon.

У NASA зазначили, що лідерство приватного сектора для присутності людини на низькій навколоземній орбіті дозволить агентству зосередитися на своїх місіях на Місяць та Марс.

Старт місії AX-1 відбувся 8 квітня 2022 року. Члени екіпажу провели у космосі 17 днів. Це астронавт Майкл Лопес-Алегріа та три туристи: американський підприємець Ларрі Коннор, який виконував роботу пілота, канадський інвестор Марк Паті та ізраїльський бізнесмен Ейтан Стіббе. Екіпаж затримався на станції на 4 дні через погану погоду в місці приводнення.