Зеленський: Росія поставила Україну та Європу за крок від радіаційної катастрофи

Голова держави розповів, чим загрожує ситуація на Запорізькій АЕС.

President.gov.ua

Президент Володимир Зеленський прокоментував зупинку роботи Запорізької атомної електростанції, яка сталася вперше в історії. Про це йшлося у його зверненні.

– Сьогодні вперше в історії зупинилася Запорізька атомна станція. Спрацював аварійний захист енергоблоків – після того, як російським обстрілом була пошкоджена остання робоча лінія віддачі потужності станції в енергосистему України. Одразу спрацювали дизель-генератори, щоб дати енергію самій станції, підтримати її після зупинки, - розповів Зеленський.

Президент нагадав про загрозу, яку росіяни створили не лише перед Україною, а й перед усією Європою. За його словами, якщо на Запорізькій АЕС не спрацювала автоматика, то зараз наша країна зіткнулася б із радіаційною аварією.

- Світ повинен розуміти, яка це загроза: якби дизель-генератори не ввімкнулися, якби після блекауту не спрацювали автоматика й наш персонал станції, то ми вже зараз були б змушені долати наслідки радіаційної аварії. Росія поставила Україну та всіх європейців у ситуацію за крок від радіаційної катастрофи, - наголосив він.

Як зазначив Зеленський, зараз українська влада робить все можливе, щоб запобігти аварійному сценарію на АЕС, але це залежить не тільки від України.

- МАГАТЕ та інші міжнародні організації повинні діяти значно швидше, ніж зараз. Бо кожна хвилина перебування російських військових на атомній станції – це ризик глобальної радіаційної катастрофи, - сказав голова держави.

25 серпня вперше в історії ЗАЕС відбулося повне відключення станції від енергомережі. Причиною цього стали обстріли росіян. За даними "Енергоатому", за день двічі відключалася повітряна лінія ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Згодом Запорізька АЕС відновила з'єднання з повітряною лінією ПЛ-750 кВ "Дніпровська", але всі генератори залишилися відключеними. Фахівці стверджують, що радіаційний фон в Енергодарі знаходиться в межах норми.