Що читати з дітьми про війну: книжки для малюків та молодших підлітків

Історії, які не тільки допоможуть пояснити дітям, що відбувається, а також створять терапевтичний ефект.

StockSnap с сайта Pixabay

Часто психологи радять пояснювати дітям воєнні події у формі казки. Можна придумати самим, а можна використати вже готові книжки. Після 24 лютого українські видавці теж замислились над тим, що дітям потрібна така література, а отже на полицях з’явилися нові видання. Також є історії ще про початок війни у 2014 році – ті ж самі травми, що переживали тоді на Донбасі, переживаємо ми зараз.

Мрія. Небесні авіалінії

Зоряна Живка

Свічадо, 2022

Ілюстратор Богдана Бондар. – Львів:. – 32 с.

Вік: 5-7 років

Ціна: 75 грн

Ця казка з’явилася після того, як рашисти знищили у Гостомелі нашу гордість – літак-велетень «Мрію».

Головна героїня книжки згадує, що її тато, який допомагав на авіаційному заводі будувати «Мрію», розповідав багато чудесних історій про цей літак: і виставка картин у ньому проводилась, і жирафів зі слонами він перевозив. І гостинчики дівчинці тато приносив не від «зайчика», а від «Мрії».

І ось «Мрії» не стало, але душа її залишилась живою і полетіла на небо. Там на небесах Святий Миколай запропонував літаку нову, почесну місію.

Ілюстрації до книги створила художниця Богдана Бондар, яка з початку повномасштабного вторгнення у київських бомбосховищах малює разом з дітьми малюнки – в тому числі і про «Мрію» та про Перемогу.

Битва за місто

Володимир Чернишенко

Artbooks, 2022

Вік: 3 - 6 років

Ціна: від 249 грн (у продажу з 24 серпня 2022)

Ілюстратор: Тетяна Копитова

Психологи радять розповідати маленьким діткам про війну в формі казки. І в цьому на допомогу батькам приходять книжки. «Битва за місто» - це збірник яскраво ілюстрованих віршованих оповідок, які пояснюють, хто і як на нас напав. Персонажі книги – різноманітні істоти: «наших» - змальовано героями, щоб подарувати діткам віру у перемогу, щоб вони змалечку вірили у те, що зло обов’язково буде покарано.

Це тиха ніч, мій астронавте

Оксана Лущевська

#книголав, 2022

Вік: 6 - 8 років

Ціна: 320 грн

Ілюстратор: Катерина Степаніщева

Невелика повість у формі дитячого щоденника. 7-річна Ія записує, що відбувалося у перші дні навали російських загарбників в Україну. Щоденник починається 24 лютого і закінчується 5 березня.

Дівчинка пише про сирени та бомбардування, про те, як тато і мама налякано говорять про війну, як вони родиною ховалися у бомбосховищі та коридорах, як проходила евакуація. Описує свої змішані почуття – страх, відчай, розгубленість, та попри все вміє знаходити і радощі. Психологи радять дорослим задля збереження психічного здоров’я виконувати повсякденну рутину. Ія як живий приклад цього – вона їсть кашу, піклується про свого собачку, робить разом з мамою зарядку, читає смішні книжки.

А ще відчувати віру у краще дівчинці допомагає вигаданий друг – астронавт, до якого вона весь час звертається і вірить, що він їм допоможе, що кине на ворогів найбільший метеорит. Ія вірить, що якою б тяжкою не була ніч – все одно настане переможний світанок. І вони його дочекаються.

Діти повітряних тривог

Лариса Денисенко

Видавництво, 2022

Вік: 6 - 8 років

Ціна: 250 грн

Ілюстратор Олена Лондон

Збірка історій дітей, які так чи інакше зіштовхнулися з війною. Мія народилась у бомбосховищі 25 лютого 2022 року і має суперсилу: відчуває зв’язок з іншими дітлахами під час повітряної тривоги. Лея разом з мамою та бабусею ліпила вареники для переселенців та малювала бойових котиків. Тарас мріє вирости і стати Привидом Чернігова, щоб було кому захищати його місто. Данило ще у мами у животику, але вже пережив евакуацію до Кракова. Кожна сторінка – нова історія, нова дитяча понівечена доля, новий друг.

Великі насичені кольором ілюстрації не приховують горя, що принесла війна, та водночас оптимістичні, підтримують віру у перемогу.

Пси, які приручають людей

Олена Максименко

Портал, 2021

Вік: 9 - 13 років

Ціна: 395 грн

Мірка добре пам’ятала, як почалась війна у їхньому містечку. А перед тим були погані новини з Криму, потім з Донецька та Луганська. Дівчинка мало переймалась тим – вистачало турботи з навчанням, адже скоро кінець року. А тато з мамою сварились – бо треба було виїжджати, адже ось-ось бойові дії розпочнуться і тут.

Мірці довелось пережити обстріли у підвалі, вивчати домедичну допомогу, побачити смерть і навіть врятувати життя. А ще – зрозуміти новачка-переселенця у їхньому класі, пережити традиційні для підлітка перші закоханості, ревнощі і типові шкільні проблеми.

Автор книги - воєнна журналістка, фотограф і волонтер - вважає, що для усіх наших дітей, які зіштовхнулись з війною, починаючи з 2014-го чи вже з 2022-го, ця книга може стати підтримкою і своєрідною терапією. Адже всі ми змушені жити у цьому жахітті війни, і чужий досвід, бодай вигаданий, може допомогти й нам.

До речі, в книжці не лише художній текст. Тут є ігрові закладки та QR-коди, за якими можна дізнатись більше про період війни 2014 року, коментарі та поради психологів, запитання до тексту, що допоможуть краще його осмислити.

Яблука війни

Надійка Гербіш

Портал, 2020

Вік: 9 - 13 років

Ціна: 350 грн паперове видання, 175 – електронна.

Ще одна книжка з серії «Життя триває» від видавництва «Портал», яку доповнюють вищезгадані ігрові закладки та QR-коди: відомості про цей період від істориків, поради фахових психологів та запитання до тексту для глибшого усвідомлення.

Цього разу – історія про дівчинку Софійку. Її тато, колишній вояк Української галицької армії, повернувся додому після Першої світової війни дуже дивним: перестав бути життєрадісним та веселим. Інколи видавалось, що він ще досі перебуває у вогких траншеях. Мама мужньо тримає все на своїх плечах, випромінюючи незламність та оптимізм. А ще родина виїхала до США, щоб розпочати мирне життя. Ця повість і про еміграцію, і про посттравматичний розлад, і про історію, і як дитина переживає все, що відбувається у родині.

Абрикоси зацвітають уночі

Оля Русіна

Видавництво: Старого Лева, 2022

Вік: 9 - 13 років

Ціна: 120 грн паперове видання, 65 – електронна версія

В хлопчика Устима з прифронтового Донбасу з’явилась собака Жменька. Цуценя подарували йому військові, які захищали територію неподалік. Устим боявся, що допитлива Жменька може наступити на міну, а ще боявся, що росіяни почнуть наступати.

І якось Жменька пропала. Устим оббігав все, та не знайшов песика. Натомість зіштовхнувся з безпілотником, який умів… розмовляти, ба більше – сумувати і радіти.

«Абрикоси зацвітають уночі» була написала ще у 2021 році, а з друку вийшла за кілька дній до 24 лютого. Авторка книги Оля Русіна зазначає, що сьогодні упізнати себе у героях її повісті, на жаль, можуть набагато більше людей, ніж коли писалась історія.

В тему:

Не тільки книжки

Можна разом з дітьми почитати також цикл віршів Григорія Фальковича "Я, Руді – джек-рассел-терʼєр, переселенець", в яких песик розповідає про свої переживання під час війни. Як він ховався в укритті, як переживав за інших цуциків в містах, що потрапили під обстріл, як він переїхав з Києва до містечка Коломия.

Я, Руді, джек-рассел-терʼєр

Невеликі в мене габарити,
Маю хвіст і прізвисько смішне.
Я – тер’єр. Я вмію говорити,
Та не дуже слухають мене.

Укриття – то непогана штука:
Стільки звуків, пахощів, облич!
Тут на всіх лише одна наука:
Не панікувати – день і ніч.

Ось уже й відбій оголосили!
Вірю, небезпека промине...
Я людей підтримую щосили,
А вони – підтримують мене...

Вірші можна почитати на сайті українського ПЕН. 

Або завантажити і роздрукувати терапевтичні історії «Казки на листівках 22» від письменниці Галини Вдовиченко та маріупольської художниці Анастасії Пономарьової. Можна завантажити всі історії чи ту, яка сподобалась найбільше. Вони доступні на сайті проєкту.