Скандальний звіт Amnesty International про Україну перевірять міжнародні незалежні експерти

Також організація засудила "інструменталізацію прес-релізу російською владою".

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International залучить незалежних експертів, щоб перевірити доповідь про нібито порушення українськими захисниками законів війни. Про це пише "DW".

- Ми хочемо зрозуміти, що саме пішло не так і чому, щоб отримати уроки і покращити нашу роботу в галузі прав людини, - заявили в організації.

Як пише видання, міжнародні експерти вивчать процеси та рішення, що передували публікації прес-релізу, проведених досліджень та процесу підготовки матеріалу. Також буде проводитись юридичний та політичний аналіз доповіді організації. У Amnesty International також визнали, що прес-реліз, присвячений їхньому дослідженню, був оприлюднений без достатнього контексту.

- У ньому не було приділено належної уваги російській агресії з порушенням міжнародного права та численним військовим злочинам, скоєним російськими військовими та задокументованим Amnesty International. Не були передані з тією делікатністю та точністю, яку слід очікувати від Amnesty. Це також стосується подальшого спілкування та реакції Міжнародного секретаріату на критику громадськості, - зазначили правозахисники.

Також в Amnesty International заявили, що засуджують "інструменталізацію прес-релізу російською владою".

ПРО ЩО МОВА?

На початку серпня міжнародна організація Amnesty International опублікувала звіт. У ньому говорилося, що ЗСУ нібито порушують гуманітарне право і закони війни, створивши бази в житлових районах, школах і лікарнях, чим наражають на небезпеку мирних громадян.

Тоді навколо доповіді нашумів скандал. Президент Володимир Зеленський розкритикував організацію та звинуватив її в "аморальній вибірковості". А голова українського офісу Amnesty International Оксана Покальчук – звільнилася. Пізніше організація вибачилася перед українцями за скандальний звіт, але від відомостей і висновків, що містяться в ньому, не відмовилася.