Через високий рівень русифікації на півдні призначили представника мовного омбудсмена

Ярослава Вітко-Присяжнюк буде стежити за дотриманням мовного закону в Одеській області.

Одеська ОДА

На півдні України призначили представницю Уповноваженого із захисту державної мови. Нею стала керівниця громадської організації "Одеса україномовна" та депутатка одеської районної ради від "Європейської солідарністі" Ярослава Вітко-Присяжнюк. З очільниками області її особисто познайомив уповноважений Тарас Кремінь.

За словами Кременя, в Одесі та області за останній рік рівень дотримання мовного законодавства покращився, хоча порушення з боку посадових осіб все ще продовжують фіксуватися. Під час зустрічі сторони домовились про розробку та затвердження цільової обласної програми з підтримки державної мови й розширення мережі безкоштовних мовних курсів.

- Разом з тим, зважаючи на високий рівень русифікації регіону та значну кількість тимчасово переміщених осіб, що знайшли прихисток у різних куточках Одеської області, дана кількість ініціатив є недостатньою. З огляду на це органи державної влади та місцевого самоврядування мають посилити роботу над розбудовою мережі курсів і розмовних клубів з опанування державної мови. Допоміжним у цьому питанні  стане саме прийняття регіональної програми сприяння і розвитку української мови як державної, - наголосив Тарас Кремінь.

Відповідно до інформації, яка зібрана на офіційному сайті уповноваженого, в Одесі та області діють 14 розмовних курсів та клубів,