Інститут вивчення війни: Росія використовує ЗАЕС для залякувань

Росіяни маніпулюють захопленою електростанцією.

Ralf1969/commons.wikimedia.org

Російські війська використовують Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС), що розташована в Енергодарі, для посилення страху ядерної катастрофи та для того, щоб знизити бажання Заходу надавати військову підтримку Україні. Про це йде мова у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

- Російські війська, ймовірно, використовують українську Запорізьку атомну електростанцію (АЕС) в Енергодарі, щоб зіграти на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи в Україні, ймовірно, з метою принизити бажання Заходу надавати військову підтримку українському контрнаступу, - вважають аналітики.

У матеріалі інституту йдеться також, що Кремль, ймовірно, продовжує намагатися посилити свої відносини з Тегераном, щоб отримати безпілотники для використання в Україні. ISW зазначає, що останніми днями російські війська досягли обмежених успіхів навколо Бахмуту і Авдіївки. 

Запорізька АЕС та місто-супутник Енергодар контролюються російськими загарбниками з березня. За словами держсекретаря США Ентоні Блінкена, окупанти перетворили станцію на «ядерний щит». В МАГАТЕ наголосили, що Запорізька АЕС повністю вийшла з-під контролю.