Обов'язкова евакуація: виплати оформляють у потязі, обіцяють працевлаштувати

Куди і як розселяють біженців, які вивезені з Донбасу.

ФБ Виталия Миронюка

З Донецької та Луганської областей триває обов'язкова евакуація місцевих жителів. Влада не змушує їхати, але наполегливо рекомендує це зробити: потім виїхати буде неможливо, і люди зимуватимуть без світла та газу під загрозою загибелі від обстрілів.

Вчора, 2 серпня, першим потягом із Покровська до Кропивницького прибули 136 осіб, з них 44 маломобільні та 34 дитини.

Дуже багато лежачих

На вокзалі евакуйованих зустрічали представники всіх екстрених служб: рятувальники, швидка допомога, Червоний Хрест, волонтери, Unicef. У спеціально розбитих наметах людей нагодували та напоїли чаєм, а потім посадили до автобусів, які відвезли біженців на місця тимчасового перебування.

- У цьому потязі було дуже багато маломобільних людей, деякі без ніг, люди похилого віку. На обличчях - суцільне горе, через що загальна картина виглядала сумно та трагічно, – зізнається «КП в Україні» співробітниця відділу інформації Кіровоградської міської ради Любов Попович. - Також багато сімей із дітьми, свійськими тваринами, котами, собаками. Нікого не кинули. Наразі вирішують, як їх розселити, бо в гуртожитку з великими собаками вони не зможуть перебувати. Шукаємо для таких людей інше житло.

Куди відправили прибулих? Одних до лікарні – якщо потрібна кваліфікована медична допомога. Інших – до реабілітаційних центрів. Але більшість – у соціальні гуртожитки.

- Там є все необхідне для проживання: меблі, пральні машини, душові, кухні, все нормально облаштовано. На Кіровоградщині такі гуртожитки вже є в багатьох громадах. Сьогодні всіх розмістили у Кропивницькому. А потім будемо розселяти по регіонах, - пояснює наша співрозмовниця.

Також можливе розселення по школах та садочках, які не задіяні у навчальному процесі. І у приватних будинках. Одну родину одразу забрали на поселення до села в Олександрійському районі. Загалом планується використовувати весь доступний в області житловий фонд.

Проблеми кожного вивчають соцслужби

Далі евакуйованими мають займатися соціальні служби. Деяким переселенцям одразу у потязі оформили матеріальні виплати. Але людям потрібні елементарні речі.

- Ці люди їхали з однією валізою. Що вони туди встигли покласти? Що зуміли зібрати – з тим і приїхали, – розповідає Любов Попович. - Деяку допомогу роздали одразу на вокзалі. Рюкзаки від Unicef дітям, аптечки від Червоного Хреста, постільні комплекти та ковдри.

Допомога потрібна дуже різна: є люди, які потребують постійного догляду, комусь потрібно допомогти знайти роботу, влаштувати дітей у дитячий садок чи школу або відновити документи.

– На вокзалі знаходяться представники різних служб. І вони записують контакти, щоб пізніше зв'язатися. Зрозуміло, що спочатку, всім, хто приїхав, потрібен відпочинок, - говорить наша співрозмовниця.

Окрім Кіровоградської області, людей розселяють у Полтавській, Хмельницькій та Вінницькій областях.

За різними підрахунками, лише дітей із Донецької області потрібно вивезти до 50 тисяч. Загалом планується евакуювати 200 тисяч мешканців Донбасу.