"Нафтогаз" оголосив про дефолт за єврооблігаціями через дії Кабміну

В компанії заявили, що уряд не дозволив виконати зобов’язання перед держателями, незважаючи на наявність коштів.

facebook.com/NaftogazGroup

НАК "Нафтогаз України" оголосив про дефолт за єврооблігаціями через відмову уряду погодити виплати за ними. Про це йдеться в оприлюдненому у вівторок увечері пресрелізі компанії.

- Сьогодні, 26 липня 2022 року, сплив термін виплат НАК Нафтогаз держателям єврооблігацій… КМУ не надав посадовим особам Нафтогазу дозволу виконати зобов’язання перед держателями євроблігацій  щодо здійснення необхідних платежів для сплати основної суми і відсотків (щодо випуску 2022) та відсотків (щодо випуску 2024 року). Таким чином уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями  НАК «Нафтогаз України», - заявили у Нафтогазі.

В компанії додали, що невиконання зобов’язань за єврооблігаціями практично позбавило Нафтогаз доступу до міжнародного ринку капіталу. А КМУ своєю забороною на їх виплату фактично взяв на себе повну відповідальність за залучення коштів, необхідних для імпорту природного газу для проходження опалювального сезону 2022/2023.

У Нафтогазі пояснили, що 21 липня Кабінет міністрів розпорядженням №625-р зобов’язав посадових осіб компанії вчиняти будь-які дії щодо єврооблігацій тільки погодження. Керівництво звернулося за погодженням та вказало на наявність на рахунках коштів, а також описала ризики й негативні наслідки у випадку «жорсткого дефолту» за єврооблігаціями компанії.

25 липня "Нафтогаз" повідомив, що 22 липня фінансовий директор, а 23 липня голова правління Нафтогазу звернулися до Кабміну за погодженням виплат. У травні міжнародні аудитори підтвердили, що Нафтогаз знову став прибутковим за результатами 2021 року, і що Нафтогаз може проводити безперервну діяльність у 2022 році. Відповідна фінансова звітність була затверджена КМУ.

Зараз на ринку обертаються три випуски єврооблігацій "Нафтогазу". Усі вони були розміщені у 2019 році. У липні – трирічні на $335 млн під 7,375% та п'ятирічні на EUR600 млн під 7,125% (п'яту частину бондів у євро викупив ЄБРР). У листопаді – 7-річні на $500 млн із прибутковістю 7,62.