Президент про сьомий пакет санкцій ЄС: Заборони на імпорт російського золота недостатньо

Голова держави впевнений, що Росія продовжить тиск на енергетичні ринки Європи.

Президент Володимир Зеленський вважає недостатнім заходи, які пропонує запровадити Європейський Союз у 7-му пакеті санкцій проти Росії. Голова держави у своєму зверненні заявив, що Москва має відчувати вищу ціну за війну проти України.

- На фінальній стадії узгодження – сьомий пакет санкцій Євросоюзу. Вже анонсовано його елементи, зокрема заборону на імпорт російського золота. Але цього недостатньо, і я відверто говорю про це партнерам. Росія має відчувати значно вищу ціну за війну, щоб це змушувало її шукати миру, - заявив Зеленський.

За його словами, доки ЄС не наважується включити в санкційний пакет російський газ, Росія продовжує тиснути на енергетичні ринки.

- Ми бачимо, наскільки помилковою була політика деяких старих лідерів європейських країн, які зробили Європу заручником постачання газу з Росії. І доки ЄС не наважується включити газ у санкційні пакети, Росія використовує газ для своїх власних санкцій проти кожної європейської родини, буквально б'є по сімейних бюджетах європейців через тиск на енергетичні ринки, - наголосив він.

Як зазначив Зеленський, Україна завжди говорила, що Росію не можна сприймати як надійного постачальника газу. Глава держави переконаний, якби країни дослухалися цього раніше, то зараз не довелося б шукати екстрених способів заповнити дефіцит, який Росія штучно створює на ринку Європи. Також президент підкреслив, що після введення 7-го пакету санкцій необхідно відразу почати працювати над 8-м.