У Гаазі можуть узимку почати судити РФ за військові злочини в Україні

Згідно з джерелами Bloomberg, свідчення проти російських командирів може надати людина, передана Києвом.

icc-cpi.int

Міжнародний кримінальний суд цієї зими може розпочати розгляд першої справи про військові злочини Росії в Україні. Про це 20 липня повідомив Bloomberg.

За словами джерел агентства, Київ та суд у Гаазі ведуть переговори про передачу як мінімум одного "військовополоненого російського чиновника". Він може свідчити проти високопоставлених російських командирів.

Прокуратура МКС відмовилася від коментарів, заявивши, що абсолютна конфіденційність має вирішальне значення для її роботи.

США не входять до Міжнародного кримінального суду, проте також працюють над документуванням військових злочинів, скоєних російськими військами в Україні, та допомагають у різних міжнародних зусиллях, у тому числі МКС та ОБСЄ.

Спільна слідча група у складі кількох європейських судових органів почала працювати у березні. Прокуратура МКС є її учасником.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет зафіксувала понад 11500 постраждалих серед цивільного населення. Станом на 12 липня було вбито щонайменше 5024 мирних мешканців, у тому числі близько 300 дітей.

16 липня агент України у Міжнародному суді ООН, посол із особливих доручень МЗС Антон Кориневич повідомив, що Міжнародний суд ООН у Гаазі восени може почати розглядати по суті справу про звинувачення Росії у геноциді українців. Київ може притягнути до відповідальності РФ як державу, а також конкретних осіб.