Сестра російського окупанта заперечує, що він вкрав холодильник в Україні

Автор фільму про російських окупантів Ірина Шихман відреагувала на скандал із холодильником.

Російська журналістка та ведуча Ірина Шихман заперечує, що родина російського військовослужбовця Іллі Василенка, про яку вона зняла фільм, користується вкраденим в Україні холодильником. Вона опублікувала коментар сестри загиблого в Україні окупанта, яка стверджує, що купила б/в холодильник із такою наклейкою 7 років тому.

- Я купила цей холодильник із рук у однієї сім'ї, яка приїхала з Алтаю. Скільки він у них був, я не знаю, документів у мене на нього немає. Але ззаду я подивилася, що холодильник 2012 року випуску, - заявила Дар'я Зіганшина, сестра загиблого.

Журналістка сказала, що вона сама родом із Сибіру, і в місцевих магазинах часто продаються товари з наклейками різними мовами (російською, білоруською, українською, казахською тощо).

- Техніка призначена для продажу у різних країнах. Але не завжди продається в тих, для яких наклейки та упаковка. Наскільки це все в рамках закону — інше питання. Навіть якби це не був холодильник, куплений з рук кілька років тому, неважко переконатися, що купити його в Росії дешевше, ніж доставити, - написала Шихман.

Український холодильник засвітився у документальному фільмі Шихман "Вантаж 200". У ній показано історію російської сім'ї, яка вибиває компенсацію за загибель військовослужбовця.

Під час окупації українських сіл та міст росіяни грабували магазини та будинки українців. Масовим явищем стало відправлення вкраденої в Україні техніки та одягу рідним до Росії. Згодом її продавали на місцевих сайтах.