Зеленський закликав світ визнати Росію державою-терористом та запровадити нові санкції

Також голова держави заявив про необхідність Спеціального трибуналу щодо агресії РФ проти України.

President.gov.ua

Після масованого удару росіянами по центру Вінниці, жертвами якого стали десятки людей, президент Володимир Зеленський звернувся до країн із проханням визнати Росію державою – терористом. Про це йшлося у його вечірньому зверненні.

- Настав час для демократичного світу закріпити все це належними юридичними інструментами. Статус держави-терориста для Росії. Спеціальним трибуналом щодо російської агресії. Спеціальним компенсаційним механізмом, який спрямує кошти держави-терориста тим, кого вона хотіла знищити. І, звісно, новими санкціями за терор. Нові санкції потрібні так само якнайшвидше, - заявив Зеленський.

Як зазначив голова держави, сьогоднішній удар по Вінниці вкотре довів, що Росія має бути офіційно визнана державою-терористом.

- Жодна держава світу не становить такої терористичної загрози, як Росія. Жодна держава світу не дозволяє собі щодня знищувати крилатими ракетами та реактивною артилерією мирні міста та звичайне людське життя, - наголосив він.

За його словами, російські війська завдали ракетного удару по мирним українцям саме в той момент, коли в Гаазі проходила конференція з російських військових злочинів.

- Росія показала цим своє ставлення і до міжнародного права, і до Європи, і до всього цивілізованого світу. Після цього ні в кого не може бути жодного сумніву, що скоріше потрібен Спеціальний трибунал щодо російської агресії проти України, - наголосив президент.

Також Зеленський закликав країни запустити спеціальний компенсаційний механізм, за допомогою якого всі російські активи та кошти в усьому світі мають бути конфісковані та спрямовані на відшкодування збитків жертвам російського терору.