Переговори в Стамбулі: Реакція ООН, України та РФ

Cторони домовились сформувати Спільний координаційний центр під егідою ООН.

twitter.com/tcsavunma

Переговори відносно «зернового коридору» із заблокованих українських портів були "надзвичайно обнадійливими", але остаточної домовленості немає. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

За його словами, переговори є "важливим кроком" на шляху до забезпечення безпечного і надійного експорту українських харчових продуктів через Чорне море.

- В Стамбулі ми побачили важливий крок - крок вперед - до забезпечення безпечного і надійного експорту українських харчів через Чорне море. У світі, затьмареному глобальною кризою, сьогодні у нас нарешті з'явився промінь надії, - сказав він.

Гутерріш додав, що в результаті була досягнута згода по кільком спірним пунктам. Попереду у сторін - чимало технічної роботи, щоб «матеріалізувати прогрес, досягнутий за столом переговорів».

Він вважає, що новині зі Стамбула "демонструють важливість діалогу". При цьому генсек попросив не забувати, що переговори йдуть на тлі загибелі українців.

- Був зроблений важливий крок на шляху до досягнення всеосяжної угоди. Але ми не повинні забувати, що переговори проходять в розпал кривавого конфлікту. Люди як і раніше гинуть. Обнадійливі новини зі Стамбула демонструють важливість діалогу, - додав він.

Реакція української сторони

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак вважає, що безпека України в Чорному морі — пріоритет в питанні відновлення експорту української агропродукції.

- Саме тому Україна запропонувала сформувати базовий алгоритм функціонування навігації в Чорному морі. Це дозволить забезпечити експорт українського зерна та гарантуватиме продовольчу безпеку мільйонам людей по всьому світу, - пояснив він.

Голова ОП додав, що за результатами зустрічі  сторони домовились сформувати Спільний координаційний центр під егідою ООН. Він буде розташований в Стамбулі. Основне завдання центру - здійснення загального моніторингу та координації безпечної навігації у Чорному морі.

Заява РФ

З російської сторони традиційно повідомили, що до цього ніяким чином не перешкоджали вивозу зерна.

- Жодних перешкод з боку Росії для вивезення українського зерна немає, це українська сторона має розмінувати порти під своїм контролем, - заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Вершинін, слова якого цитує ТАСС

Переговори відбулися 13 липня у Стамбулі. Вони тривали близько 1,5 години та проходили за участю делегацій Туреччини та ООН. За підсумками Гутерріш заявив, що Росія заздалегідь погодилася на перемир'я для експорту зерна з України. Він висловив сподівання, що відповідну угоду сторони підпишуть вже наступного тижня.